Sakoma, kad airiai pirmieji pradėjo naudoti alų kaip kepimo raugą. Todėl autentiškiausi sausainiai bus pagaminti su tradiciniu airišku tamsiuoju stautu. Jei tokio stout'o nerandate, tiks geras gintaro arba raudonasis alus. Svarbiausia, kad gėrimas būtų išraiškingo skonio ir duotų daug putų. Avižiniai miltai, sūdyti skrudinti žemės riešutai ir žiupsnelis cinamono pabrėš subtilią alaus natą sausainiuose.
Žingsnis 1
Sviestą įdėkite į šaldiklį 30-40 minučių, kad sukietėtų. Alų išimkite iš šaldytuvo, kad šiek tiek sušiltų. Kvietinius ir avižinius miltus persijokite per smulkų sietelį, 1-2 valgomuosius šaukštus miltų pasilikite tešlai iškočioti.
Žingsnis 2
Į dubenį suberkite pusę persijotų kvietinių miltų. Iš šaldiklio išimkite šaldytą sviestą ir sutarkuokite jį į miltus vidutinio skersmens tarka. Retkarčiais pabarstykite tarkavimo mašiną miltais, kad sviestą būtų lengviau sutarkuoti.
Žingsnis 3
Pradėkite trinti miltus ir sviestą rankomis, kol susidarys smulkūs trupiniai.
Žingsnis 4
Kai sviestas po rankomis pradės šilti ir minkštėti, supilkite į dubenį likusius kvietinius miltus ir suberkite avižinius miltus. Dar kartą gerai išminkykite, kol masė taps sausa ir trupinė. Šioje tešloje avižinius miltus galima pakeisti grikių miltais.
Žingsnis 5
Į dubenį supilkite kambario temperatūros alų ir šaukštu arba mentele gerai išmaišykite mišinį.
Žingsnis 6
Pabarstykite darbo paviršių pasiliktais miltais ir perkelkite ant jo miltų mišinį bei alų.
Žingsnis 7
Rankomis išminkykite tvirtą, elastingą tešlą ir suformuokite apvalų gabalą. Kočiotuvu iškočiokite tešlą į plokščią maždaug 0,5 cm pločio paplotėlį. Užuot naudojęsi kočėlu, sausainių tešlą galite iškočioti alaus buteliu, prieš tai jį nuplovę indų plovikliu ir gerai nusausinę.
Žingsnis 8
Naudodami formą arba stiklinę iš tešlos išpjaukite norimą sausainio formą ir perkelkite ją į kepimo popieriumi išklotą formą. Likusią sausainių tešlą suminkykite į gumulą, dar kartą išminkykite, vėl iškočiokite ir padarykite dar keletą sausainių. Jei tešlos liko nedaug, rankomis formuokite bet kokios formos sausainius.
Žingsnis 9
Kiekvieną sausainį tolygiai apibarstykite cukrumi. Peiliu stambiai supjaustykite skrudintus žemės riešutus ir išdėliokite juos ant cukraus. Vietoj žemės riešutų galima naudoti skrudintus graikinius riešutus, lazdyno riešutus, migdolus arba moliūgų sėklas. Sausainiai bus dar patrauklesni ir gardesni, jei baltąjį cukrų pakeisite ruduoju cukranendrių cukrumi.
Žingsnis 10
Dėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 15 minučių, kol sausainiai akivaizdžiai paruduos. Išimkite kepimo skardą iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir perkelkite sausainius į serviravimo lėkštę.
Žingsnis 11
Prieš patiekdami pabarstykite paruoštus alaus sausainius maltu cinamonu.