Norite namuose nuolat turėti šviežios duonos, bet neužsisakyti pristatymo iš kepyklos ar nepirkti duonkepės? Skamba kaip svajonė, bet tai - svajonė, kuri išsipildė. Viskas, ko jums reikia, tai duonos kepimui tinkamos formos ir kantrybės, kol duonos tešla pakils ir išrūgsta. Minkšta viduje ir traški išorėje. Ši naminė balta duona greitai taps nepakeičiama rytiniams sumuštiniams ir pietų pirmiesiems patiekalams.
Žingsnis 1
Pasiruoškite nedidelį puodą, sietelį, mielių aktyvavimo ir tešlos maišymo indelius bei švarų medžiaginį rankšluostį. Ant stalo paruoškite pakankamai vietos tešlai minkyti. Išimkite norimo dydžio aukštą kepimo indą gatavai duonai. Likus 10 minučių iki kepimo, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių pagal Celsijų.
Žingsnis 2
Paruoštą vandenį supilkite į puodą. Pastatykite jį ant ugnies ir pašildykite vandenį iki šiek tiek aukštesnės nei kūno temperatūros, maždaug 38-40 laipsnių Celsijaus. Tinkamos temperatūros vanduo turi būti maloniai šiltas, bet ne parūgštinantis.
Žingsnis 3
Supilkite mieles į dubenėlį ir įpilkite 2 valgomuosius šaukštus šilto vandens. Leiskite mielėms 15 minučių suaktyvėti šiltoje vietoje, kad vandens paviršiuje pradėtų putoti burbuliukai. Jei putų neatsiranda, patikrinkite mielių galiojimo laiką - gali būti, kad jų galiojimo laikas jau pasibaigęs. Tokiu atveju mieles pakeiskite šviežiomis.
Žingsnis 4
Persijokite miltus per sietelį į kitą dubenį, tinkamą tešlai minkyti. Atidėkite 1 valgomąjį šaukštą miltų vėlesniam duonos formavimui. Į persijotus miltus dubenyje suberkite cukrų ir druską ir išmaišykite.
Žingsnis 5
Į miltus, cukrų ir druską supilkite vandenį su aktyvuotomis mielėmis, tada likusį šiltą vandenį ir gerai išmaišykite. Tešlą minkykite mentele, kol visi miltai visiškai susimaišys su vandeniu ir tešla taps vientisa, tiršta ir šiek tiek lipni.
Žingsnis 6
Uždenkite dubenį su tešla rankšluosčiu ir palikite pakankamai šiltoje vietoje 30-40 minučių.
Žingsnis 7
Kai tešlos tūris padidės, perkelkite ją ant stalo ir suminkykite rankomis iš visų pusių. Sudėkite tešlą atgal į dubenį, vėl uždenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti apie 40 minučių.
Žingsnis 8
Vėl išimkite tešlą iš dubens ir vėl gerai išminkykite.
Žingsnis 9
Kepimo indą patepkite saulėgrąžų aliejumi ir lengvai pabarstykite miltais.
Žingsnis 10
Atsargiai perkelkite tešlą į paruoštą formą. Paviršių pabarstykite plonu miltų sluoksniu. Leiskite tešlai pailsėti formoje dar 30 minučių.
Žingsnis 11
Įdėkite formą su tešla į karštą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių, kol duona akivaizdžiai paruduos.Kad duona gerai pakiltų ir apačioje nesudegtų, į orkaitės dugną įdėkite karščiui atsparų dubenį su šiltu vandeniu.
Žingsnis 12
Supjaustykite baltą duoną riekelėmis ir patepkite jas varške su žolelėmis arba bet kokiu kitu užtepu.