Publikavimo data: 2024-05-26
Churchkhela
Churchkhela yra populiarus gruzinų virtuvės desertas. Šiuolaikinė saldumyno forma visiškai nepasikeitė nuo jo atsiradimo istorijoje. Ir tai įvyko karaliaus Dovydo IV Statytojo valdymo laikais, kai kariai vykdavo į ilgus žygius ir su savimi pasiimdavo greitai gendančių ir maistingų produktų. Vienas iš tokių produktų buvo churchkhela. Klasikinį churchkhela receptą sudaro vynuogių sulčių, išvirtų su kvietiniais miltais, apvalkalas ir graikinių bei lazdyno riešutų įdaras.
Žingsnis 1
Paruoškite riešutus. Storąja adata suverkite riešutus ant kelių 45 cm ilgio tvirtų siūlų, paskirstydami riešutus per 2/3 siūlo ilgio. Pabaigoje padarykite didelį mazgą.
Žingsnis 2
Išvirkite vynuogių grietinę. Vynuoges sudėkite į dubenį, rankomis išspauskite sultis ir pertrinkite per sietelį. Supilkite sultis į puodą, užvirinkite ir virkite 10 minučių. 1 litrą sulčių supilkite į dubenį ir atvėsinkite. Suberkite miltus ir kruopščiai išmaišykite, kol ištirps gumuliukai. Likusias sultis virkite dar 10 minučių ir palaipsniui maišydami supilkite į jas sulčių ir miltų mišinį. Suberkite cukrų, kardamoną, vanilę ir cinamoną. Išmaišykite ir virkite apie 25 minutes, kol taps tirštos košės konsistencijos.
Žingsnis 3
Riešutus aptepkite vynuogių grietine. Laikydamiesi už virvelės kraštų, panardinkite graikinių riešutų "karoliukus" į vynuogių grietinę ir užpilkite ją ant graikinių riešutų "karoliukų". Padarykite vieną sluoksnį ir palikite 30 minučių sustingti. Tada tokiu pat būdu užtepkite antrą sluoksnį.
Žingsnis 4
Pakabinkite churchkhela, kad sukietėtų. Siūlus su "žalia" churchkhela palikite gerai vėdinamoje patalpoje kambario temperatūroje 5-7 dienas. Paruošta churchkhela nustos lipti prie rankų ir taps elastinga ją spaudžiant. Paruoštą churchkhela suvyniokite į pergamentą ir laikykite tamsioje vietoje.
Kategorijos