Kaukazo šalyse patiekalai su graikiniais riešutais yra populiarūs ir plačiai paplitę. Graikinių riešutų dedama į mėsą ar žuvį, sriubas ir salotas, iš jų gaminami saldumynai, pavyzdžiui, graikinių riešutų džemas. Armėniškam graikinių riešutų džemui reikia jaunų žalių vaisių, kurie prieš tai kelias dienas mirkomi. Džemas skanus, maistingas ir labai aromatingas, nes į jį dedama cinamono, kardamono ir gvazdikėlių.
Žingsnis 1
Paruoškite riešutus. Sumaišykite laimą ir vandenį inde, išmaišykite ir palikite 30 minučių pastovėti. Perkoškite kalkių vandenį per kelis marlės sluoksnius. Sudėkite riešutus į gilų indą, užpilkite juos kalkių vandeniu ir palikite 12 valandų, retkarčiais pamaišydami. Nusunkite vandenį ir gerai nuplaukite riešutus po tekančiu vandeniu. Nuplautus riešutus keliose vietose subadykite smeigtuku arba šakute, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 2 dienoms.
Žingsnis 2
Paruoškite sirupą. Puode sumaišykite cukrų su dviem puodeliais vandens. Mišinį užvirinkite ant didžiausios ugnies, virkite ant mažiausios ugnies 10-15 minučių, kol sutirštės ir cukrus visiškai ištirps.
Žingsnis 3
Išvirkite uogienę. Į karštą sirupą suberkite graikinius riešutus, kardamoną, cinamoną ir gvazdikėlius. Įpilkite citrinos rūgšties. Užvirinkite uogienę ant vidutinės ugnies ir nukelkite nuo ugnies. Leiskite uogienei gerai atvėsti ir pakartokite virimo procedūrą dar tris kartus, kol ji bus paruošta. Kai uogienė bus paruošta, riešutai turi būti minkšti.
Žingsnis 4
Supilkite uogienę į stiklainius. Po paskutinio virimo dar karštą graikinių riešutų uogienę supilkite į iš anksto paruoštus sterilizuotus stiklainius. Uždenkite stiklainius dangteliais, apvyniokite storu rankšluosčiu ir palikite atvėsti.