Publikavimo data: 2025-08-19
Legendinis Pavlovos desertas su mandarinų kremu
Šis garsusis desertas buvo sukurtas XX a. pradžioje ir pavadintas pasaulinio garso rusų balerinos Anos Pavlovos garbei. Erdvi beza su šviežiais vaisiais ir uogomis simbolizuoja baleto lengvumą ir baleto miuziklų lengvumą. Šio deserto bezė ypatinga tuo, kad į plaktus baltymus kartu su cukrumi dedama krakmolo, dėl to beė gaunama švelni ir minkšta trapaus apvalkalo viduje. Toks pagrindas labai greitai sugeria grietinėlę ir sultingus vaisius, todėl desertas surenkamas prieš pat patiekimą, o ne paliekamas kitai dienai, kaip įprasti tortai.
Žingsnis 1
Atskirkite trynius nuo baltymų, labai atsargiai, kad nepažeistumėte trynio apvalkalo. Dėkite trynius į šaldytuvą. Baltymus sudėkite į dubenį ir plakite vidutiniu greičiu. Kai baltymai taps putoti, supilkite į juos citrinos sultis ir plakite dideliu greičiu, kol susidarys vientisos standžios putos. Toliau plakant keliais sypais įmaišykite ⅔ visų ⅔ cukraus pudros. Plakite tol, kol cukraus pudra visiškai ištirps ir putų paviršiuje susidarys tvirtos viršūnės. Suberkite krakmolą ir maišykite nedideliu greičiu. Masę ratu sudėkite ant kepimo skardos ir mentele suformuokite nedidelį apvadą aplink kraštą. Dėkite į iki 150 ºC įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių. Tada temperatūrą sumažinkite iki 130 ºC ir kepkite dar 60 minučių. Merengė turi tapti kreminės spalvos ir sukietėti. Išjunkite orkaitę, palikite atidarytas dureles ir leiskite meringai atvėsti.
Žingsnis 2
Kol bezė pluta aušta, paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite trynius, likusį cukraus pudrą ir likerį. Iš vieno mandarino išspauskite sultis ir į dubenį įpilkite 2 valgomuosius šaukštus mandarinų sulčių. Plakite mikseriu iki vientisos masės. Sudėkite grietinėlę ir maskarponę ir vėl plakite, ne per ilgai, kad grietinėlė ir sūris neatsiskirtų į aliejų ir vandenį. Paruoštą kremą dėkite į šaldytuvą.
Žingsnis 3
Braškes supjaustykite griežinėliais, mandarinus nulupkite ir aštriu peiliu nupjaukite odelę bei membranas. Nuo fizalio pašalinkite žiedlapius, kurie paslepia uogas. Nuo kai kurių fizalų galima nulupti sausus žiedlapius ir perpjauti per pusę.
Žingsnis 4
Dėkite mereną į lėkštę, apliekite kremu ir išdėliokite mandarinus, braškes ir griežinėliais pjaustytus pisalus. Papuoškite žiedlapiais ir mėtų lapeliais. Patiekite iš karto, kad pluta nesušlaptų nuo vaisių ir kremo.
Kategorijos