Tarp visų velykinių kepinių ypatingą vietą užima aleksandriškas kuličas. Aleksandrijos kuličo tešlos recepto ypatumas - ilgai primygtinai reikalaujama opara, kuri ruošiama nenaudojant miltų. Tirštas pienas suteikia tešlai malonų, šiek tiek kreminį atspalvį ir švelnų kreminį skonį. Laikydamiesi visų detalių, pateiktų pagal receptą "žingsnis po žingsnio", galite paruošti puikų minkštos, trapios tešlos kuličą.
Žingsnis 1
Paruoškite džiovintus vaisius. Sultenes užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 8-10 minučių. Kruopščiai nuplaukite, pašalinkite uodegėles ir nusausinkite. Į sultenes ir cukruotus vaisius suberkite 1 valgomąjį šaukštą miltų ir išmaišykite. Tai neleis cukruotiems vaisiams ir sultonėms sulipti ir jie geriau pasiskirstys tešloje.
Žingsnis 2
Paruoškite kiaušinių ir cukraus mišinį. Kiaušinius ir trynius šiek tiek suplakite su cukrumi, kad cukrus ištirptų. Tada į kiaušinių ir cukraus mišinį sudėkite minkštą sviestą. Gerai išmaišykite plaktuvu arba mikseriu nedideliu greičiu.
Žingsnis 3
Paruoškite mieles. Į atskirą dubenį suberkite šviežiai išspaustas mieles, supilkite šiek tiek šilto ištirpinto pieno ir gerai išminkykite. Supilkite likusį šiltą pieną ir maišykite, kol ištirps.
Žingsnis 4
Paruoškite oparą. Kiaušinių ir mielių mišinį sumaišykite plaktuvu arba mikseriu nedideliu greičiu. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 8-12 valandų kambario temperatūroje. Iškepęs oparas viršuje bus sviestinis sluoksnis, o apačioje - daug burbuliukų.
Žingsnis 5
Užminkykite tešlą. Persijotus miltus sumaišykite su druska ir vaniliniu cukrumi. Tada dalimis suberkite miltus į tešlą ir gerai išmaišykite. Iš pradžių plaktuvu, o paskui minkykite tešlą rankomis. Tešla turi būti minkšta, švelni ir lipni.
Žingsnis 6
Į tešlą įmaišykite cukruotus vaisius ir sultonus. Į tešlą įmaišykite cukruotus vaisius, sultonus ir 1 valgomąjį šaukštą brendžio. Toliau minkykite tešlą, ji turi išlikti minkšta ir lipni.
Žingsnis 7
Leiskite tešlai pailsėti. Gilų dubenį patepkite aliejumi ir perkelkite į jį tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1,5 valandos. Per šį laiką tešla padidės maždaug tris kartus.
Žingsnis 8
Šaukštu sudėkite tešlą į formeles. Kepimo formeles ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ir nusukite jų perteklių. Švelniai išminkykite tešlą, padalykite į gabalėlius pagal kepimo formelių skaičių, suformuokite vienodus rutuliukus ir pripildykite formeles iki 1/3. Uždenkite formas maistine plėvele arba rankšluosčiu ir palikite 1 valandą pastovėti.
Žingsnis 9
Kepkite pyragus orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių pagal Celsijų. Dėkite formas su kuličiais į orkaitę ir kepkite 20 minučių. Tada sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių, uždenkite kulichi viršų folija arba kepimo pergamentu ir kepkite dar 40 minučių. Leiskite kulichi atvėsti uždengę rankšluosčiu.
Žingsnis 10
Kol pyragaičiai aušta, paruoškite glajų. Atvėsintus baltymus plakite iki putų, dalimis įmaišydami cukraus pudrą. Pačioje pabaigoje supilkite citrinos sultis ir dar šiek tiek paplakite. Glajus turi būti blizgančios baltos spalvos, glotnus ir tirštas.
Žingsnis 11
Papuoškite pyragus. Atvėsusius pyragėlius aptepkite paruoštu glajumi ir papuoškite konditeriniais pabarstukais.