Publikavimo data: 2024-04-03
Kulichas su sultenėmis
Kulichas simbolizuoja nematomą Kristaus buvimą. Artėjant Velykoms stačiatikių šeimos visada palieka tuščią vietą Išganytojui stalo viduryje, o priešais ją pastato pašventintą kulichą. Skanus desertas tradiciškai ruošiamas pridėjus daug kiaušinių, vaisių, riešutų, puošiamas glajumi ir pabarstukais. Žingsnis po žingsnio Velykų kulicho su sultenėmis receptas yra paprastas. Kulichas su sultenėmis ilgai išsilaiko net be plėvelės, viduje išlieka minkštas ir trapus.
Žingsnis 1
Paruoškite raugą. Sumaišykite mieles su 500 g miltų ir 2 puodeliais šilto pieno. Uždenkite indą rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių, kol raugas padvigubės.
Žingsnis 2
Paruoškite tešlą kulichui. Išplakite baltus trynius su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Baltymus išplakite iki tirštų putų. Į pakilusią oparą įmaišykite kiaušinių trynius ir cukrų, įberkite druskos, sudėkite sviestą ir išmaišykite. Sudėkite baltymus ir dar kartą gerai išmaišykite. Dalimis suberkite likusius persijotus miltus, užminkykite tešlą, uždenkite ją rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą 1 valandai. Tešla turėtų padidėti maždaug 2 kartus. Į tešlą suberkite sultenes, gerai išmaišykite ir palikite dar 10 minučių.
Žingsnis 3
Iškepkite kulšį. Ištepkite formą augaliniu aliejumi, lengvai pabarstykite miltais. Užpildykite 1/3 formos tešla. Palikite dar 10 minučių, kad tešla pakiltų formoje. Įkaitinkite orkaitę iki 100 °C temperatūros. Formoje esančią tešlą patepkite trupučiu kiaušinio trynio. Kepkite 10 minučių. Tada padidinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite kuličą su sultonėmis, kol iškeps, maždaug 45-50 minučių. Kepdami neatidarykite orkaitės durelių.
Žingsnis 4
Pagaminkite glajų. Atskirkite baltymus nuo trynių. Išplakite baltymus su cukrumi iki standžių putų. Naudodami kepimo šepetėlį tepkite glajų ant karštų pyragaičių, tolygiai padengdami viršų.
Kategorijos