Publikavimo data: 2025-08-17
Austriškas migdolų ir šokolado Esterhazy pyragas
Esterházy yra Vengrijos diplomato princo Pál Antal Esterházy, kadaise tarnavusio Austrijos dvare, vardo dalis. Šiuo pavadinimu tradiciškai vadinamas ypatingas pyragas, pagamintas iš migdolų ir šokolado bezė su sviestiniu kremu ir būdingu raštu ant balto glaisto. Pasak gražios legendos, šio torto išradėju laikomas pats princas Esterhazis, nusprendęs pradžiuginti sūnų jo gimtadienio proga. Desertas sulaukė sėkmės ir šiandien jis patiekiamas madingiausiuose Vienos restoranuose bei laikomas nacionaline Austrijos kulinarine vertybe.
Žingsnis 1
Pirmiausia paruoškite pyrago plutą. Atskirkite 10 kiaušinių baltymų ir plakite juos mikseriu su žiupsneliu druskos, kol susidarys standžios viršūnės. Atsargiai suberkite riešutų miltus ir išmaišykite, judindami mentele iš viršaus į apačią.
Žingsnis 2
Įkaitinkite orkaitę iki 170 ℃. Kepimo skardą išklokite pergamentu ir nubrėžkite 21-22 cm skersmens apskritimus. Naudokite konditerinį maišelį pyragėliams formuoti.
Žingsnis 3
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol apskrus. Išimkite pyragėlius iš pergamento, kol jie karšti, nes kitaip jie atvės ir bus sunku tai padaryti jų nesulaužant.
Žingsnis 4
Iš sausai skrudintų lazdyno riešutų paruoškite lazdyno riešutų praliną. Nulupkite riešutus ir puode karamelizuokite cukrų.
Žingsnis 5
Puodą su cukrumi pastatykite ant ugnies, įpilkite lašelį vandens ir palaukite, kol cukrus ištirps. Supilkite nuluptus riešutus ir išmaišykite.
Žingsnis 6
Karamelizuotus riešutus sudėkite ant pergamentu arba folija iškloto plokščio paviršiaus ir atvėsinkite. Foliją patepkite sviestu, kad riešutai nepriliptų prie folijos.
Žingsnis 7
Išimkite riešutų mišinį iš folijos, susmulkinkite jį ir sudėkite į virtuvinį kombainą arba maišytuvą. Padarykite vientisą masę, kuri yra pralina.
Žingsnis 8
Iš kiaušinių trynių, cukraus, krakmolo ir pieno paruoškite kremą. Sudėkite juos į puodą ir nuolat maišydami virkite ant silpnos ugnies.
Žingsnis 9
Atvėsinkite grietinėlės paruošimą ir pradėkite plakti sviestą, supilkite praliną ir pieno bei kiaušinių mišinį.
Žingsnis 10
Riešutų pluteles aptepkite kremu ir ant viršaus užtepkite abrikosų uogienės. Ant uogienės užtepkite ištirpinto baltojo šokolado.
Žingsnis 11
Kai baltojo šokolado sluoksnis sustings, ištirpinkite pienišką šokoladą ir padarykite "Esterhazy" tortui būdingą tinklelį.
Kategorijos