Publikavimo data: 2024-05-01
Kalėdiniai stollen
Kalėdinis Stollen yra tradicinis vokiškas desertas, kepamas paskutinėmis dienomis prieš Kalėdų pasninką ir simbolizuojantis kūdikį Kristų, aprengtą vystyklais. Jis yra turtingo skonio, tirštas ir aromatingas. Paruošimo paslaptis slypi viso proceso metu: nuo įdaro iki tešlos. Todėl pasirūpinkite laiku ir imkitės gaminti.
Žingsnis 1
Paruoškite pastą. Pašildykite pieną. Įpilkite praskiestų mielių, cukraus ir 5 valgomuosius šaukštus miltų. Viską sumaišykite ir padėkite į šiltą vietą 20-30 minučių.
Žingsnis 2
Paruoškite tešlą. Kai tešla pakils, persijokite likusius miltus. Tada sudėkite ištirpintą sviestą, druską, vanilę ir citrinos žievelę. Užminkykite tešlą, ji turi būti lygi, minkšta ir nelipti prie rankų. Iš tešlos iškočiokite rutulį, įdėkite į dubenį ir uždenkite rankšluosčiu. Leiskite tešlai pakilti 1 valandą. Po valandos tešlą perminkykite ir palikite dar apie 1 valandą pakilti.
Žingsnis 3
Iškočiokite tešlą su įdaru. Į tešlą įmaišykite paruoštą sultenių, cukruotų vaisių ir migdolų mišinį. Išminkykite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite ovalo formos tešlą. Delno kraštu ovalo centre padarykite išilginį įdubimą ir dešinę tešlos pusę užlenkite ant kairės pusės taip, kad ji būtų virš centro. Ant kepimo skardos išklokite kepimo popierių ir ant jo sudėkite stoleno tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 40-50 minučių.
Žingsnis 4
Iškepkite kalėdinį koldūną. Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 laipsnių temperatūros ir įdėkite staleną. Kepkite 30 minučių, kol lengvai paruduos, tada uždenkite folija ir kepkite dar 1 valandą. Stebėkite, kad stollenas nesudegtų. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar desertas jau paruoštas.
Kategorijos