Publikavimo data: 2024-09-16
Kalėdiniai stollen su marcipanais
Stollen yra tradicinis vokiškas žiemos pyragas. Vokiečiams stollen turi maždaug tokią pačią šventą reikšmę kaip stačiatikiams Velykų kuličas. Paprasta stollen forma primena Kristaus kūdikį, suvyniotą į audinio skiautę. Pagal tradiciją stollen kepamas likus trisdešimčiai dienų iki Kalėdų, kad ši šventinė duona subręstų ir įsigertų. Stollen laikoma vėsioje vietoje arba šaldytuve. Ypatingas stollen bruožas yra tešla, kuri turi būti sunki ir sultinga, ir, žinoma, daug įdaro iš cukruotų vaisių ir riešutų.
Žingsnis 1
Iš 100 ml pašildyto pieno, poros šaukštelių cukraus ir 20 g sausų mielių užmaišykite tešlą. Makaronus 20 minučių padėkite į karštą vandenį, kad mielės suveiktų.
Žingsnis 2
Į masę supilkite vaniliną. Įmuškite kiaušinį ir įberkite likusį cukrų. Išmaišykite. Išmaišykite mišinį ir lėtai supilkite likusius miltus.
Žingsnis 3
Sudėkite sviestą. Užminkykite vientisą tešlą. Dėkite tešlą 40 minučių į karštą orkaitę, kad pakiltų.
Žingsnis 4
Į tešlą supilkite sultenes, apelsino žievelę ir graikinius riešutus. Įdarą sumaišykite su tešla.
Žingsnis 5
Iškočiokite tešlą ir į jos vidurį sudėkite marcipaną. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių pagal Celsijų.
Žingsnis 6
Suvyniokite ritinį. 40 minučių pašaukite į orkaitę.
Žingsnis 7
Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Žingsnis 8
Pyragą galite patiekti iš karto arba padėti į šaldytuvą kelioms dienoms ar net savaitėms. Šaldytuve laikytas Stollen bus dar skanesnis.
Kategorijos