Kalėdos Vokietijoje neįsivaizduojamos be tradicinių Stollen. Atėjus šventiniam laikotarpiui, parduotuvių ir kepyklų lentynos būna pilnos šio šventinio pyrago. Tačiau pats skaniausias stollenas, žinoma, gaminamas namuose savo rankomis. Stollen paprastai pradedamas ruošti likus 4 savaitėms iki Kalėdų. Per tą laiką pyragas "subręsta" ir tampa labai skanus. Į klasikinį stollen variantą įeina įvairūs cukruoti vaisiai, riešutai, džiovinti vaisiai ir aromatizuotas alkoholis: romas, brendis ir kt.
Žingsnis 1
Paruoškite makaronus. Į gilų dubenį įpilkite 200 ml šilto pieno (apie 35-40 °C). Įdėkite 15 g šviežių mielių (jas sutrupinkite), 2 valgomuosius šaukštus miltų ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Viską išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15-20 minučių, kad pakiltų. Kai iškils, suberkite likusius miltus, cukrų, druską, cinamoną, imbierą, kardamoną ir 150 g suminkštinto sviesto.
Žingsnis 2
Viską atsargiai sumaišykite mentele. Kai tešla nebebus lengvai maišoma, pradėkite ją minkyti rankomis. Minkykite tešlą apie 10 minučių, kol ji taps vientisa ir elastinga. Jei tešla šiek tiek prilips prie rankų, nieko baisaus. Geriau jos "neužkimškite" miltais (nepadauginkite), kitaip tešla išeis sausa. Sudėkite tešlą į dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų 2 valandas.
Žingsnis 3
Išverskite rome mirkytus džiovintus vaisius į sietelį, kad nubėgtų visas skystis. Išimkite gvazdikėlių pumpurus.
Žingsnis 4
Kai tešla pakils, suminkykite ją rankomis. Į tešlą suberkite džiovintus vaisius ir išmaišykite. Padėkite tešlą ant stalo ir iškočiokite 1 cm storio sluoksniu.
Žingsnis 5
Vizualiai padalykite tešlą į tris dalis: vidurį ir 2 šonus. Šonines dalis suvyniokite vieną ant kitos. Turėtumėte gauti pailgą "kepaliuką". Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Pergamentą ištepkite augaliniu aliejumi ir sudėkite ant jo kepinį.
Žingsnis 6
Pasiųskite pyragą kepti į 160 °C temperatūros orkaitę 1 valandai. Priklausomai nuo orkaitės, tai gali užtrukti šiek tiek ilgiau. Galite patikrinti, ar stollenas jau paruoštas, pradūrę jį mediniu iešmeliu arba dantų krapštuku. Jei ant jo vis dar liko žalių tešlos gabalėlių, stollenas dar neparuoštas.
Žingsnis 7
Glajui ištirpinkite 50 g sviesto. Aptepkite staleną sviestu ir pabarstykite cukraus pudra.
Žingsnis 8
Suvyniokite pyragą į pergamentą ir padėkite į vėsią, sausą vietą 4 savaitėms, kad "subręstų". Geriausia palikti stollen sandėliuke. Per tą laiką jo skonis taps sodrus ir sodrus. Šventės dieną išimkite staltiesę, supjaustykite riekelėmis ir patiekite. Paruošta. Gero apetito!