Publikavimo data: 2025-08-19
Kalėdinis lazdyno riešutų keksas
Prieššventinis pasiruošimas visada susijęs su kepimu namuose! Europos šalyse Kalėdų išvakarėse įprasta kepti specialų keksą. Jis vadinamas ypatingu pavadinimu "Stollen". Jo atsiradimo istorija susijusi su krikščionybės ištakomis. Keksiukas su baltu glajumi ant viršaus simbolizuoja kūdikėlį Jėzų, kuris buvo suvyniotas į vystyklus. Patys keksiukai taip pat dažnai supakuojami ir dedami į kepimo krepšelius. Keksiukas kepamas didelėje formoje. Kad keksiukas būtų dar skanesnis, į tešlą įberkite lengvai paskrudintų lazdyno riešutų!
Žingsnis 1
Keptuvėje išdžiovinkite lazdyno riešutus. Tada atskirkite riešutus nuo luobelių ir susmulkinkite juos ant pjaustymo lentelės. Citrinos žievelę sutarkuokite smulkia tarka.
Žingsnis 2
Atskirame dubenyje sumaišykite cukrų ir tarkuotą citrinos žievelę. Cukrų ir žievelę sutrinkite, kad būtų daugiau aromato. Tešlai minkyti paimkite didesnį dubenį arba keptuvę. Į dubenį sudėkite ištirpintą sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Išmaišykite juos iki vientisos masės. Po to po vieną įmuškite tris vištų kiaušinius. Kai tik vienas kiaušinis gerai susimaišys su visa mase, sudėkite kitą. Gerai išmaišykite panardinamuoju maišytuvu 5 minutes. Tada supilkite pieną ir vėl gerai išmaišykite.
Žingsnis 3
Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais. Suberkite cinamoną ir kardamoną.
Žingsnis 4
Palaipsniui sausą tešlą supilkite į skystą pagrindą. Greitai išminkykite iki tirštos tešlos. Į tešlą įmaišykite likerį ir lazdyno riešutus. Tešlą gerai išmaišykite.
Žingsnis 5
Paruoškite kepimo indą. Ištepkite formą sviestu. Į formą sudėkite tešlą.
Žingsnis 6
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 45 minutes. Kuo didesnė forma, tuo ilgiau reikės kepti kalėdinį keksiuką.
Žingsnis 7
Išimkite kalėdinį pyragą iš kepimo formos. Pabarstykite jį cukraus pudra ir patiekite! Pagaminta!
Kategorijos