Publikavimo data: 2025-08-18
Kalėdinis stollen receptas ant trynių
Nė vienos Kalėdos Vokietijoje neapsieina be stollen. Prasidėjus šventiniam sezonui šį keksą galima pamatyti visų parduotuvių ir kepyklų lentynose. Tačiau, žinoma, pats skaniausias stollenas gaminamas su meile savo rankomis. Tradiciškai stollenas pradedamas gaminti likus 4 savaitėms iki šventės. Per tą laiką paruoštas stollen laikomas vėsioje ir sausoje vietoje. Taip jo skonis tampa intensyvesnis. Šios taisyklės galite nepaisyti. Kaip pasigaminti stollen, skaitykite šiame recepte.
Žingsnis 1
Pirmiausia reikia pasiruošti staleno įdarą. Likus 12 valandų iki kepimo į gilų dubenį sudėkite džiovintus vaisius, cukruotus vaisius ir susmulkintus migdolus. Supilkite 100 ml romo, viską sumaišykite ir palikite mirkti 12 valandų. Geriausia įdarą mirkyti per naktį. Po šio laiko džiovintus vaisius su riešutais ir cukruotais vaisiais išverskite ant sietelio. Leiskite skysčio pertekliui nutekėti.
Žingsnis 2
Kepimo dieną: Paruoškite raugą. Šiltą pieną supilkite į gilų dubenį. Suberkite sausas mieles, 2 valgomuosius šaukštus miltų ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Viską išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15-20 minučių, kad pakiltų. Kai iškils, sudėkite trynius, likusius miltus, suminkštintą sviestą, cukrų, druską, džiovintą imbierą, maltą cinamoną ir citrinos žievelę.
Žingsnis 3
Viską atsargiai sumaišykite mentele. Tada pradėkite minkyti tešlą rankomis. Minkykite tešlą apie 10 minučių, kol ji taps vientisa ir elastinga. Jei tešla šiek tiek prilips prie rankų, nieko baisaus. Geriausia nedėti per daug miltų, kitaip tešla bus sausa. Sudėkite tešlą į dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 2 valandas.
Žingsnis 4
Kai tešla pakils, suminkykite ją rankomis. Įmaišykite romu paskanintus džiovintus vaisius, cukruotus vaisius ir riešutus. Išmaišykite. Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto darbo paviršiaus. Iš tešlos suformuokite kepaliuko formą. Dėkite stolleną ant kepimo skardos, išklotos kepimo pergamentu ir pateptos sviestu. Kepkite kepinį 170 °C temperatūros orkaitėje 1 valandą.
Žingsnis 5
Glajui ištirpinkite 50 g sviesto. Aptepkite staleną sviestu ir pabarstykite cukraus pudra.
Žingsnis 6
Supjaustykite pyragą riekelėmis ir patiekite. Paruošta. Gero apetito!
Kategorijos