Medaus pyragas laikomas rusų, o vėliau - sovietinės virtuvės paveldu, kartais net vadinamas "pagrindiniu rusų pyragu". Yra net legenda, kad šį pyragą išrado imperatorienės Elžbietos Aleksejevnos, Areksandro I žmonos, dvaro virėja. Iki šių dienų medaus pyragas vertinamas dėl švelnaus karamelės skonio ir beveik kiekvienuose namuose ruošiamas šeimos šventėms ir iškilmėms. Kiekviena šeimininkė turi savo receptą, pagal kurį ruošia šiam tortui skirtus pyragaičius ir kremą. Siūlome išbandyti mūsų laiko patikrintą naminio medaus torto su grietine receptą. Ir esame tikri, kad mūsų receptas jūsų nenuvils.
Žingsnis 1
Pradėkite ruošti tešlą pyragėliams, iš dviejų skirtingo skersmens keptuvių padarydami vandens vonelę. Į mažesnę keptuvę įpilkite medaus ir sviesto ir įdėkite ją į didesnę keptuvę su vandeniu. Įjunkite kaitrą ir nuolat maišydami ištirpinkite sviestą ir medų.
Žingsnis 2
Palaukite, kol aliejus ir medus susimaišys, suberkite sodą ir išmaišykite. Meduje yra rūgšties, todėl mišinys pradės putoti.
Žingsnis 3
Mišinį virkite vandens vonelėje, kol įgaus karamelės spalvą. Putos palaipsniui nuslūgs, bet visiškai neišnyks. Nuimkite keptuvę su medaus ir aliejaus mišiniu nuo ugnies ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.
Žingsnis 4
Kol medaus ir sviesto mišinys aušta, sumaišykite kiaušinius su cukrumi ir plakite plaktuvu arba mikseriu iki baltos spalvos. Plakant nereikia atskirti baltymų ar pasiekti "viršūnių".
Žingsnis 5
Į kiaušinių masę įmaišykite medų ir aliejų, tada suberkite persijotus miltus. Užminkykite minkštą tešlą. Persijoti miltai praturtins tešlą deguonimi ir pyragas bus tikrai orus.
Žingsnis 6
Suvyniokite tešlą į rutulį ir palikite 10-15 minučių pastovėti. Tai daroma tam, kad kvietiniai miltai "atsivertų" tešloje ir pyragėliai taptų dar minkštesni.
Žingsnis 7
Padalykite tešlą į 10-11 dalių ir kiekvieną dalį iškočiokite kočėlu. Tešlos storis turi būti apie 5 mm.
Žingsnis 8
Ši tešla nėra labai plastiška, todėl perkeliant nuo stalo ant kepimo skardos pluta gali lengvai plyšti. Todėl tešlą iškočiokite tiesiai ant pergamento ir pabarstykite miltais. Paimkite lėkštę ir iškočiokite plutą, šiek tiek išsikišusią už lėkštės krašto, šiek tiek daugiau nei jos skersmuo, ir šakute pradurkite plutą.
Žingsnis 9
Prieš kepdami kepinius keliose vietose subadykite šakute, kad orkaitėje jie neišsipūstų. Pyragaičiai iškepa labai greitai, todėl pirmiausia iškočiokite visus pyragaičius ir sudėkite juos su pergamentu vieną ant kito ant stalo. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ℃ temperatūros ir kepkite pyragėlius, kol lengvai apskrus. Kiekvienas pyragas kepa maždaug 3-5 minutes.
Žingsnis 10
Ištraukite plutą iš orkaitės ir iš karto dėkite kitą, o nuo karštos plutos lėkštute nupjaukite tešlos perteklių. Jei tai darysite pyragui atvėsus, pyrago kraštai nebus lygūs. Tešlos gabalėlių neišmeskite, jie pravers trupiniams. Leiskite pyragams atvėsti, o per tą laiką paruoškite kremą.
Žingsnis 11
Atšaldytą grietinėlę plakite mikseriu, kol susidarys standžios viršūnės. Neperplakite grietinėlės, kitaip ji ims virsti sviestu - skystis pradės atsiskirti. Patarimas: grietinėlė išplaks greičiau, jei atvėsinsite ne tik grietinėlę, bet ir maišytuvo šluotelę. Atskirame dubenyje į grietinę suberkite cukrų ir plakite, kol cukrus visiškai ištirps. Tada palaipsniui dalimis supilkite plaktą grietinėlę. Gausite glotnų, vientisą ir orui laidų kremą.
Žingsnis 12
Kiekvieną pyragą gausiai aptepkite kremu. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad kremo daug. Pasistenkite jį tolygiai paskirstyti tarp tortų. Viršutinį sluoksnį ištepkite kremu ir juo patepkite ir torto šonus.
Žingsnis 13
Iš tešlos likučių padarykite trupinius. Tam surinkite visus likučius ir šiek tiek išdžiovinkite juos orkaitėje. Atvėsusias tešlos atraižas švariu, sausu kočėlu iškočiokite ant pergamento. Stenkitės, kad būtų miltų konsistencijos. Trupiniais pabarstykite pyrago viršų ir šonus.
Žingsnis 14
Padėkite pyragą į šaldytuvą bent 3 valandoms. Įsitikinkite, kad nėra pašalinių kvapų, kitaip pyragas jų prisigers ir bus ne toks skanus. Paruoštas naminis medaus pyragas turėtų būti medaus aromato ir karamelės skonio. Pyragą galite palikti mirkti per naktį arba net 24 valandas.