Publikavimo data: 2024-05-19
Senamadiškas kulich
Senovinis kuličas yra velykinis pyragas, kurio receptai buvo žinomi motinoms ir močiutėms ir perduodami iš kartos į kartą. Į senovinio kuličo receptą įeina džiovinti vaisiai ir cukruoti vaisiai. Dėl cinamono skonio ir kvapo patiekalas yra įsimintinas ir labai kvapnus. Kepimui geriausia vartoti kaimišką pieną, naminius vištų kiaušinius ir šviežią sviestą. Sultenėms kulichui rinkitės sultenes be sėklų. Baltąjį kristalinį cukrų galima pakeisti cukranendrių cukrumi.
Žingsnis 1
Paruoškite oparą. Giliame dubenyje šiek tiek pašildykite pieną, suberkite mieles ir išmaišykite. Suberkite 100 g miltų, gerai išmaišykite, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 35-40 min. pastovėti kambario temperatūroje.
Žingsnis 2
Užminkykite tešlą. Atsargiai atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo. Susmulkinkite cukruotus vaisius ir sumaišykite su sultenėmis, įberkite 2 valgomuosius šaukštus miltų ir išmaišykite. Į dubenį su opara sudėkite minkštą sviestą, kiaušinio trynį, cukrų, 100 g miltų, cinamoną ir druską pagal skonį. Tešlą kruopščiai minkykite 5-7 minutes. Suimkite tešlą į rutulį. Dubenį patepkite augaliniu aliejumi, perkelkite į jį tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 60 minučių pastovėti. Po to suplakite kiaušinio baltymą, įmaišykite jį į tešlą, sudėkite cukruotus vaisius ir sultenių įdarą. Išmaišykite. Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite pastovėti 60 minučių.
Žingsnis 3
Iškepkite kulšį. Paimkite kepimo formą, ištepkite ją sviestu. Įkaitinkite orkaitę iki 100 laipsnių. Perkelkite tešlą į formą, leiskite jai pakilti, kepkite 10 minučių. Padidinkite temperatūrą iki 180 laipsnių, kepkite dar 35-40 minučių. Išimkite kuličą ir leiskite jam atvėsti.
Žingsnis 4
Paruoškite glajų. Kiaušinio baltymą sumaišykite su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Aptepkite pyragėlius ir leiskite išdžiūti.
Kategorijos