Publikavimo data: 2025-08-17
Skanus varškės tešlos pyragas su džiovintais vaisiais
Stollen yra tradicinis vokiečių virtuvės kalėdinis patiekalas, saldus pyragas iš sluoksniuotos tešlos su daugybe prieskonių, sultenių, riešutų ir cukruotų vaisių. Stollen atpažįstama forma - pailgas ovalas, perlenktas išilgai maždaug per pusę - ši forma simbolizuoja kūdikėlį Jėzų, aprengtą vystyklais. Stollen tešla paprastai būna mielinė su daug sviesto ir cukraus, tačiau tradiciškai gaminama ir varškės tešla. Paruošti Stollen nėra sudėtinga, o geriausia tai, kad pagal technologiją paruoštą Stollen reikia bent savaitę palaikyti šaltai, kad tešla sutirštėtų, sudrėktų ir atsiskleistų džiovintų vaisių skonis.
Žingsnis 1
Sudėkite sultenes, spanguoles ir cukruotus vaisius į dubenį su dangteliu, geriausia nedidelio skersmens, ir supilkite brendį. Uždenkite ir palikite brendį 8 valandoms.
Žingsnis 2
Iš anksto išimkite visus maisto produktus iš šaldytuvo, kad sušiltų. Įjunkite orkaitę iki 180 ℃ temperatūros. Iš džiovintų vaisių nusausinkite brendį ir paskleiskite juos ant popierinio rankšluosčio, kad apdžiūtų. Dubenyje arba mikserio dubenyje išsukite 60 g suminkštinto sviesto su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmuškite kiaušinį ir toliau plakite, kol padidės tūris ir išbals, tada sudėkite varškę ir kruopščiai išmaišykite. Mikserį padėkite į šalį, jo nebereikės.
Žingsnis 3
Supilkite riešutus ir džiovintus vaisius į dubenį ir atsargiai sumaišykite mentele arba šaukštu. Suberkite pusę miltų ir vėl išmaišykite. Suberkite likusius miltus ir išminkykite minkštą tešlą.
Žingsnis 4
Pabarstykite darbo paviršių miltais, sudėkite ant jo tešlą ir iškočiokite į ovalų maždaug 2 cm storio, maždaug 25 cm x 35 cm dydžio paplotėlį. Sulenkite duoną išilgai per pusę, kad apatinis kraštas išsikištų iš po viršutinio krašto. Perkelkite į kepimo skardą (patogumo dėlei tešlą geriau iškočioti ant silikoninio kilimėlio, perkelti ir kepti ant jo) ir suformuokite folijos apvadą, kad stollenas plačiai neišsiplėstų. Kepkite staleną įkaitintoje orkaitėje 60 minučių.
Žingsnis 5
Karštą pyragą aptepkite sviestu ir gausiai apibarstykite cukraus pudra. Atvėsinkite ir suvyniokite į popierių, tada į foliją ir maistinę plėvelę. Padėkite į šaldytuvą bent savaitei.
Žingsnis 6
Išimkite suvyniotą pyragą iš šaldytuvo ir palikite jį kambario temperatūroje apie 5 valandas. Išvyniokite ir sudėkite ant lėkštės, dar kartą apibarstykite cukraus pudra, supjaustykite skersai ir patiekite.
Kategorijos