Publikavimo data: 2024-06-08
Bagetė kavai
Garsioji prancūziška pailga duona su traškia plutele ir minkštu minkštimu - bagetė - tradiciškai kepama ant specialaus kepimo akmens. Tačiau ją galima kepti ir namuose ant paprastos kepimo skardos ir patiekti šviežią, kvepiančią duoną prie rytinės kavos puodelio. Pirkta arba pačių paruošta bagetė laikoma ne ilgiau kaip 2 dienas. Taigi jei turite per daug duonos, įdėkite ją į šaldiklį ir išimkite likus porai valandų iki naudojimo.
Žingsnis 1
Pradėkite minkyti tešlą. 3 litrų talpos dubenyje sumaišykite miltus ir druską, suberkite oparą ir atsargiai išmaišykite. Palaipsniui, nesustodami maišyti tešlos, dalimis supilkite šaltą vandenį. Minkykite 7-10 minučių, kol tešla taps elastinga.
Žingsnis 2
Užminkykite tešlą. Minkykite tešlą rankomis dar 15 minučių arba 7 minutes vidutiniu greičiu įjungę maišyklę. Po šio laiko dubenį patepkite augaliniu aliejumi, sudėkite į jį tešlą ir pastatykite šiltoje vietoje. Po 60-120 minučių tešla patrigubės.
Žingsnis 3
Suformuokite bagetes. Padalykite tešlą į 3 dalis. Pabarstykite stalą miltais. Kiekvieną tešlos gabalėlį išminkykite rankomis į 40 cm x 20 cm dydžio sluoksnį. Tada trečdalį kiekvieno 40 cm krašto suvyniokite į vidų. Paspauskite ranka, kad tešla būtų plokščia, tada perlenkite tešlą išilgai pusiau. Viduryje delnu padarykite įdubimą ir vėl sulenkite tešlą. Tada švelniai ištieskite tešlą ir rankomis iškočiokite iki maždaug 65 cm ilgio.
Žingsnis 4
Paruoškite bagetes kepimui. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Tada sudėkite duoną ant padėklo. Uždenkite bagetes rankšluosčiu ir palikite kepti 45 minutes. Per tą laiką jos turėtų padvigubėti. Aštriu peiliu padarykite 1 cm įstrižus pjūvius skersai bagetės. Pabarstykite bagetes miltais ir, jei reikia, apšlakstykite pienu arba vandeniu.
Žingsnis 5
Iškepkite bagetes. Įkaitinkite orkaitę iki 220-230 laipsnių pagal Celsijų. Į įkaitintą orkaitę įpilkite dubenį su vandeniu ir įdėkite kepimo skardą į orkaitę 10 minučių. Po to išimkite dubenį su vandeniu, sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 10 minučių.
Kategorijos