Publikavimo data: 2024-06-08
Bagetė su kalendra
Ruginė duona yra mažai kaloringas kepinys, kuriame gausu maistingųjų medžiagų ir mikroelementų, nes rugių grūdai yra atsparesni terminiam apdorojimui. Tokią duoną sėkmingai iškepsite net iš pirmo karto. Į duonos sudėtį būtinai įeina ruginiai miltai, vanduo, salyklas, raugas arba mielės ir druska. Į ruginius miltus galima dėti kviečių, kukurūzų arba grikių miltų. Malta kalendra ruginei bagetei suteikia skonio ir kartu su aguonomis ir sezamo sėklomis gali būti dekoratyvinis elementas.
Žingsnis 1
Paruoškite raugą. Į dubenį supilkite sausas mieles, suberkite cukrų ir 250 ml šilto vandens. Išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15-20 minučių, kol jų tūris padidės 3 kartus.
Žingsnis 2
Paruoškite salyklą. Salyklą, 0,5 šaukštelio kalendros ir 70 ml verdančio vandens sudėkite į dubenį. Išmaišykite ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
Žingsnis 3
Užminkykite tešlą. Dubenyje sumaišykite kvietinius ir ruginius miltus, įberkite druskos, supilkite kylančias mieles ir salyklo nuovirą. Pradėkite minkyti tešlą. Pačioje pabaigoje supilkite augalinį aliejų ir minkykite tešlą, kol ji taps minkšta ir beveik nelips. Uždenkite ją rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje be skersvėjo 45-50 minučių. Tada tešlą perminkykite ir vėl palikite 40-50 minučių.
Žingsnis 4
Suformuokite bagetes. Padalykite tešlą į 3 dalis. Bagetes formuokite rankomis, iš pradžių šiek tiek ištempdami tešlą, o paskui iškočiodami ją delnais ant ruginiais miltais pabarstyto stalviršio. Ant stalo sumaišykite aguonas, sezamo sėklas ir kalendrą, drėgnomis rankomis patrinkite bagetės paviršių ir apvoliokite ją pabarstukuose. Lengvai prispauskite tešlą.
Žingsnis 5
Iškepkite bagetes su kalendromis. Dėkite bagetes ant kepimo skardos, tarp jų išklokite popieriaus skiautę. Stipriai jas suspauskite ir palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių. Tuomet atitraukite bagetes vieną nuo kitos atitraukdami popierių, padarykite įstrižus įpjovimus ir dėkite jas į įkaitintą orkaitę. Pirmąsias 10 minučių kepkite 230 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
Kategorijos