Publikavimo data: 2024-05-19
Bulvių košės pyragas
Pyragas su bulvių koše yra kasdienis patiekalas. Jį reikia kepti orkaitėje. Pirmą kartą bulvių košė buvo paminėta gydytojo Aleksandro Eksvemelino knygoje "Amerikos piratai". Joje jis aprašė indėnų kulinarinius pomėgius. Jų bulvės skleidė kartumą, kuriam pašalinti gumbai būdavo išbarstomi ant žemės, o juos keisdavo saulė, lietus ir šaltis. Po to bulvės buvo skutamos basomis kojomis, taip išlaisvinant jas nuo žievės. Ir gautas patiekalas buvo "chuño". Vėliau prancūzai šį receptą pavadino bulvių koše.
Žingsnis 1
Paruoškite bulvių košę. Bulves supjaustykite dideliais gabalais, sudėkite į puodą, įpilkite šalto vandens ir druskos. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite 20-30 minučių, kol bulvės suminkštės. Nusausinkite. Ištirpinkite sviestą. Į bulves sudėkite ištirpintą sviestą ir maišydami supilkite karštą pieną.
Žingsnis 2
Paruoškite tešlą. Sumaišykite miltus ir druską. Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą šaltą sviestą. Minkykite rankomis, kol masė taps panaši į trupinius. Įmaišykite kiaušinius ir šaltą vandenį. Išmaišykite iki vientisos masės. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę. Dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
Žingsnis 3
Paruoškite įdarą. Sūrį sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį sudėkite bulvių košę, supilkite grietinę, pieną ir tarkuotą sūrį. Įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
Žingsnis 4
Surinkite pyragą. Iškočiokite tešlos plutą ir sudėkite ją į formą taip, kad būtų uždengti šonai, pašalinkite tešlos perteklių. Ant tešlos sudėkite įdarą ir išlyginkite.
Žingsnis 5
Iškepkite pyragą. Pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 30-45 minutes. Prieš patiekdami palikite pyragą 10-15 minučių pastovėti.
Kategorijos