Publikavimo data: 2024-05-20
Cholodecas namuose
Jis žinomas nuo XVI a. Jis atsirado šiaurėje tarp klajoklių tautų, kurios iš mėsos ir kaulų gamino sultinį. Jie pastebėjo, kad šaltyje patiekalas visada sukietėja, todėl galėjo jį nešiotis su savimi. Vėliau tokį maistą į kelionę ėmė imti keliautojai, pirkliai, kariai ir medžiotojai. Šaltibarščiai dažniausiai buvo laikomi beržo tošyje esančiose torbose. Šiais laikais klasikinis šaltibarščių ruošimo variantas yra pagrindas be želatinos su trijų rūšių mėsa: kiauliena, jautiena ir vištiena.
Žingsnis 1
Išvirkite pirmąjį sultinį. Kiaulieną, jautieną ir vištieną perkelkite į kitą puodą. Pripilkite į jį 5 litrus vandens ir pastatykite ant didelės ugnies. Kol mėsa verda, nugriebkite susidariusias putas. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite mėsą 5 minutes. Tada ją ištraukite skepetaite ir nusausinkite vandenį. Išplaukite puodą, kuriame virė mėsa, nuplaukite mėsą ir vėl įpilkite tiek pat vandens.
Žingsnis 2
Išvirkite mėsą. Užvirinkite vandenį. Kartkartėmis nugriebkite putas. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir puodą uždenkite dangčiu. Po to virkite mėsą ant silpnos ugnies apie 6-8 valandas. Ji bus paruošta, kai pradės atsiskirti nuo kaulo ir sultinys taps šiek tiek lipnus.
Žingsnis 3
Sudėkite daržoves. Likus 1,5 val. iki virimo į sultinį sudėkite nesmulkintas morkas, saliero šaknį, svogūną, maltus juoduosius pipirus ir lauro lapą. Įberkite druskos. Palikite sultinį ant ugnies dar 10 minučių.
Žingsnis 4
Surinkite šaltibarščiams skirtus ingredientus. Iš sultinio nukoškite daržoves. Morkas palikite, o svogūną ir saliero šaknį išmeskite. Perkelkite mėsą ir kaulus į didelį dubenį. Palikite viską atvėsti. Kai mėsa atvės, peiliu nuimkite ją nuo kaulo ir atskirkite į pluoštus. Perkelkite mėsą į lėkštę. Išklokite durklą 3-4 marlės sluoksniais ir per jį perkoškite sultinį.
Žingsnis 5
Užpilkite šaltu vandeniu. Supjaustykite morkas formomis, pvz., žvaigždutėmis. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite apskritimais. Į formą sudėkite mėsą, morkas ir kiaušinius sudėkite apskritimais. Užpilkite mėsą sultiniu. Palaukite, kol patiekalas visiškai atvės, ir įdėkite į šaldytuvą 3-4 valandoms arba per naktį.
Kategorijos