Publikavimo data: 2024-05-19
Kepti koldūnai su bulvėmis
Varenyky žinome kaip ukrainietišką patiekalą, tačiau jis kilo iš turkiško "dushbara". Pavadinimas iš pradžių virto "varaniki", o paskui - mums gerai pažįstamu pavadinimu. Koldūnai taip pat labai populiarūs Lenkijoje. Ten jie vadinami "pierogi". Juos ruošia įvairiais būdais. Kepti koldūnai su bulvėmis tikrai labai panašūs į pierogi. Todėl daugelis šeimininkių mėgsta juos gaminti keptuvėje. Galima kepti ir šaldytus, ir ką tik išvirtus. Bulvės yra vienas mėgstamiausių koldūnų įdarų visame pasaulyje.
Žingsnis 1
Paruoškite choux tešlą. Dubenyje gerai sumaišykite kiaušinį, augalinį aliejų ir druską, plakdami šakute apie 5 minutes. Pradėkite pilti miltus, maišydami tešlą su kiekviena nauja porcija: iš pradžių šaukštu, kai ji pradės tirštėti - ranka. Užpilkite mišinį stačiu verdančiu vandeniu. Tešlą minkykite iš pradžių šaukštu, paskui - ranka, pagal poreikį įberdami miltų. Tešla turi būti kruopščiai išminkyta, suimant nuo kraštų į vidurį. Po to uždenkite ją rankšluosčiu ir palikite ant stalo 30 minučių.
Žingsnis 2
Kol tešla ilsisi, paruoškite įdarą. Sutrinkite bulves į bulvių košę. Smulkiai supjaustykite svogūną, suberkite jį į keptuvę ir maišydami kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 min. Svogūnai turėtų tapti auksinės spalvos. Įberkite žiupsnelį druskos. Sumaišykite bulves su keptais svogūnais ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
Žingsnis 3
Pradėkite formuoti koldūnus. Pabarstykite stalą trupučiu miltų, išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite ją kočėlu į maždaug 1 mm storio sluoksnį. Paimkite stiklinę arba puodelį ir supjaustykite mažais apskritimais. Likusią tešlos dalį iškočiokite į "dešrą", supjaustykite nedideliais gabalėliais ir rankomis iškočiokite apskritimus. Į kiekvieno apskritimo vidurį dėkite įdaro ir užspauskite kraštus. Siūlė turi būti pakankamai sandari, kad koldūnai nesuplyštų.
Žingsnis 4
Išvirkite koldūnus. Dėkite juos į vandenį ir maišykite skepetaite, kad nepriliptų prie dugno. Maždaug po 2 minučių, kai tik koldūnai plūduriuoja, išimkite ir nusausinkite juos sietelyje. Nusunkite visą vandenį ir sudėkite koldūnus į dubenį, patepkite juos sviestu, kad nesuliptų.
Žingsnis 5
Kol koldūnai aušta, smulkiai supjaustykite svogūną, sudėkite jį į keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol apskrus (apie 5 min.). Ant svogūnų sudėkite virtus koldūnus ir apkepkite iš abiejų pusių, kol taps auksiniai.
Kategorijos