Koldūnai taip pavadinti dėl jų gaminimo būdo. Prieš patiekdami jie verdami verdančiame vandenyje. Daugelis žmonių mano, kad ukrainietiškas patiekalas nuo koldūnų skiriasi tik įdaru. Tai ne visai tiesa. Norint išvirti skanius koldūnus, reikia išvirti tik tešlą - įdaras jau būna paruoštas. Tai užtrunka porą minučių. Pavyzdžiui, koldūnus galite formuoti su varške arba kaip įdarą dėti bulvių košės. O į koldūnus dedama žalios maltos mėsos, kurią verdant susidaro sultinys, ir jį virti reikia ilgiau.
Žingsnis 1
Į keptuvę supilkite vandenį. Du kartus persijokite miltus per sietelį. Išimkite dubenį ir rankšluosčiu uždenkite tešlą, kol ji "ilsėsis". Pasiruoškite kočėlą ir stiklinę ar puodelį tešlai iškočioti. Nepamirškite gremžtuko išvirusiems koldūnams išimti.
Žingsnis 2
Paruoškite tešlą. Dubenyje kruopščiai sumaišykite vandenį, kiaušinius ir druską iki vientisos masės, plakdami šakute apie 4-5 minutes.Galite išplakti kiaušinius ir supilti vandenį į miltus. Tačiau jei darysite atvirkščiai ir pamažu supilsite miltus, bus lengviau sekti tešlos vientisumą ir miltų kiekį. Jei miltų bus naudojama per daug, tešla bus standi ir neskani.
Žingsnis 3
Pradėkite pilti miltus, kiekvieną kartą maišydami tešlą: iš pradžių šaukštu, o kai tešla pradės tirštėti - ranka. Gerai išminkykite tešlą nuo kraštų į vidurį. Po to uždenkite ją rankšluosčiu ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Per tą laiką tešla taps elastinga ir lanksti. Tešla turi susirinkti į vientisą gumulą, sugerti visus miltus ir nebelipti prie rankų, tačiau išlikti gana minkšta. Kad tešla būtų greičiau išminkyta, naudokite šiltą vandenį. Kad su tešla būtų lengviau ir patogiau dirbti, naudokite ledinį vandenį.
Žingsnis 4
Kol tešla bus šaldytuve, paruoškite įdarą. Į varškę suberkite cukrų, druską ir, jei reikia, kiaušinio trynį. Kruopščiai išmaišykite iki vientisos masės.
Žingsnis 5
Pradėkite formuoti koldūnus. Pabarstykite stalo paviršių miltais, išimkite iš šaldytuvo pailsėjusią tešlą ir kočėlu iškočiokite maždaug 1 mm storio tešlą. Paimkite stiklinę arba puodelį ir supjaustykite nedideliais apskritimais. Likusią tešlą galite iškočioti į "dešrą", supjaustyti mažais gabalėliais ir iškočioti apskritimus rankomis. ant ugnies pastatykite puodą su vandeniu ir pasūdykite. Kai koldūnai bus išvirti, vanduo jau turėtų būti užviręs.
Žingsnis 6
Į kiekvieno apskritimo vidurį įdėkite įdaro ir užspauskite kraštus. Siūlė turi būti pakankamai sandari, kad nesuplyštų.Varenikus galima pagaminti iš anksto ir užšaldyti. Jie laikysis ilgai, kelis mėnesius. Norėdami tai padaryti, išklokite juos ant lentelės ir įdėkite į šaldiklį 2-3 valandoms. Kai užšals, sudėkite juos į maišelį arba indą.
Žingsnis 7
Išvirkite koldūnus. Dėkite juos į vandenį ir maišykite gremžtuku, kad nepriliptų prie dugno. Maždaug po 2 minučių, kai tik koldūnai plūduriuos, išimkite juos ir patiekite.