Kopūstų koldūnus galima gaminti iš bet kokios rūšies kopūstų: šviežių, raugintų ar net Pekino kopūstų. Taip pat galite maišyti skirtingų rūšių kopūstus. Pavyzdžiui, galite dėti pusę šviežių ir pusę raugintų kopūstų. Gausite labai skanų faršą, kuriame švieži kopūstai šiek tiek sušvelnins raugintų kopūstų skonį. Į koldūnų su kopūstais faršą taip pat galite įdėti morkų, kiaušinio arba mėsos. Kaip greitai ir paprastai pagaminti koldūnus, papasakosime šiame "žingsnis po žingsnio" recepte.
Žingsnis 1
Nuplaukite daržoves, nulupkite morkas ir svogūnus. Miltus du kartus persijokite per sietelį. Į puodą supilkite vandenį. Paruoškite keptuvę ir patepkite ją augaliniu aliejumi. Pasirūpinkite dubeniu tešlai minkyti ir rankšluosčiu, kuriuo uždengsite tešlą, kol ji "ilsėsis". Pasiruoškite kočėlą ir stiklinę arba puodelį tešlai iškočioti. Nepamirškite gremžtuko išvirusiems koldūnams išimti.
Žingsnis 2
Paruoškite tešlą. Dubenyje gerai išmaišykite vandenį, kiaušinius ir druską iki vientisos masės, plakdami šakute apie 4-5 minutes. Pradėkite pilti miltus, maišydami tešlą su kiekvienu nauju miltu: iš pradžių šaukštu, o kai tešla pradės tirštėti, - ranka. Kruopščiai išminkykite tešlą, braukdami nuo kraštų į vidurį. Po to uždenkite ją rankšluosčiu ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Per tą laiką ji taps elastinga ir lanksti. į miltus galite įmušti kiaušinius ir supilti vandenį. Tačiau jei darysite atvirkščiai ir pamažu pilsite miltus, bus lengviau sekti tešlos vientisumą ir miltų kiekį. Jei miltų įdėsite per daug, tešla bus standi ir neskani. Tešla turi susijungti į vientisą gumulą, sugerti visus miltus ir nebelipti prie rankų, tačiau išlikti gana minkšta.
Žingsnis 3
Kol tešla bus šaldytuve, paruoškite įdarą. Susmulkinkite kopūstą, smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite morką stambia tarka. Kepkite svogūnus ant vidutinės ugnies, kol taps skaidrūs, apie 4 minutes. Sudėkite morkas, kepkite dar 2-3 minutes. Į keptuvę sudėkite kopūstus, pagardinkite lauro lapu ir prieskoniais. Kepkite daržoves, kol kopūstai suminkštės. Laikas priklauso nuo veislės. Paprastai apie 15-20 minučių. Pabaigoje įdėkite smulkia tarka sutarkuotą česnako skiltelę. Nuimkite faršą nuo ugnies ir atvėsinkite.
Žingsnis 4
Pradėkite formuoti koldūnus. Pabarstykite stalą trupučiu miltų, išimkite tešlą iš šaldytuvo, kočėlu iškočiokite maždaug 1 mm storio sluoksnį. Paimkite stiklinę arba puodelį ir išpjaukite nedidelius apskritimus. Likusią tešlos dalį susukite į "dešrą", supjaustykite nedideliais gabalėliais ir rankomis iškočiokite apskritimus. Į kiekvieno apskritimo vidurį dėkite įdaro ir užspauskite kraštus. Siūlė turi būti pakankamai sandari, kad koldūnas nesuplyštų. ant ugnies pastatykite puodą su vandeniu ir jį pasūdykite. Kai koldūnai bus iškepti, vanduo jau turėtų būti užviręs.
Žingsnis 5
Išvirkite koldūnus. Dėkite juos į vandenį ir maišykite skepetaite, kad nepriliptų prie dugno. Maždaug po 2 minučių, kai tik koldūnai plūduriuos, išimkite juos ir patiekite.
Žingsnis 6
Paruoštą patiekalą galima patiekti su grietine. Taip pat pabandykite keptuvėje pakepinti svogūnus, kepimo mišinį sumaišykite su augaliniu aliejumi ir užpilkite ant koldūnų, o ant viršaus pabarstykite smulkintais žaliaisiais svogūnais.