Publikavimo data: 2025-08-20
Kiaulpienių medus
Nieko bendro su bitininkyste neturintis kiaulpienių medus gali būti gaminamas namuose. Tačiau norint paruošti kokybišką produktą, būtina laikytis taisyklių. Kiaulpienes reikia rinkti gegužės mėnesį, kai jos dar geltonos. Rinkti reikėtų rytais, giedromis saulėtomis dienomis, nes tokiuose žieduose yra daugiau nektaro. Pieva turėtų būti toli nuo dulkėtų kelių ir gyvenamųjų pastatų, t. y. toli nuo didmiesčių. Taip pat būtina atidžiai žiūrėti į cukraus pasirinkimą, nuo jo priklauso, kiek ilgai išsilaikys jūsų surinktas medus. Jei pasirinksite prastos kokybės cukrų, medus po kurio laiko pradės cukringėti. Šis medus tinka tiems, kurie yra alergiški natūraliems bičių produktams.
Žingsnis 1
Laikydami kiaulpienę už žalios kankorėžio kekės, žirklėmis atsargiai nukirpkite geltonus žiedynus. Būtent geltoni kiaulpienių žiedlapiai suteiks medui gražią gintaro spalvą. Į sirupą verdant patekus žaliai žiedpumpurių daliai, medus taps kartus.
Žingsnis 2
Ryškiaspalvę žiedlapių masę perkelkite į puodą, užpilkite dideliu kiekiu vandens ir palikite šiek tiek pastovėti. Jei į puodą su žiedlapiais atsitiktinai pateko vabzdžių, jie išplauks. Išimkite vabzdžius ir visiškai nusausinkite vandenį. Dabar supilkite filtruotą vandenį ir įpilkite citrinos rūgšties. Citrinos rūgštis yra ne tik puiki konservuojanti medžiaga, bet ir fiksuoja sirupo spalvą bei neleidžia cukrui kristalizuotis. Uždėkite puodą ant viryklės ir ant didelės ugnies užvirinkite vandenį. Užvirus 2-3 minutes pavirkite gėlių masę. Per tą laiką žiedlapiai nuspalvins vandenį tamsia garstyčių spalva.
Žingsnis 3
Ant mažo samtelio uždėkite smulkų sietelį ir perkoškite gėlių nuovirą. Kruopščiai išspauskite plakinį, kad visą spalvotą vandenį būtų galima panaudoti medui gaminti. Patį pyragą galima išmesti.
Žingsnis 4
Į dubenį su gėlių nuoviru supilkite granuliuotą cukrų ir nemaišydami statykite ant viryklės. Pradėkite virti sirupą ant vidutinės ugnies, cukrus turi visiškai ištirpti.
Žingsnis 5
Kai cukrus visiškai ištirps ir sirupas užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir toliau virkite kiaulpienių medų apie 20-25 minutes. Medus turėtų išvirti maždaug 2 kartus daugiau nei jo tūris ir tapti tirštas kaip skysta karamelė.
Žingsnis 6
Išvirusį saldžiųjų kiaulpienių medų, kol jis dar labai karštas, nedelsdami supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite sterilizuotais užsukamais dangteliais. Leiskite medui visiškai atvėsti. Atvėsęs medus taps dar tirštesnis ir tirštesnis.
Kategorijos