Publikavimo data: 2025-08-20
Obuolių terina su brendžiu
XIV a. Prancūzijoje paštetai buvo kepami uždarame pyrage, o plutelė nebuvo valgoma, ji tik atliko sultingumo išsaugojimo funkciją. Vėliau šis patiekalas buvo kepamas ovalo ar stačiakampio formos moliniame dubenyje, kuris buvo vadinamas terrine. Taip pradėta vadinti paštetus, keptus šiose formose.
Žingsnis 1
Paruoškite terinos pagrindą: avižinius dribsnius sutrinkite su trintuvu ir cukrumi, tada sudėkite sviestą, cinamoną, kiaušinio baltymą ir dar kartą sutrinkite iki vientisos masės. Mišinį sudėkite ant pusės pergamentinio popieriaus, išlyginkite, uždenkite kita puse ir iškočiokite kočėlu į 3-5 mm storio sluoksnį. Kepkite 180⁰C temperatūroje ant pergamentinio popieriaus 8 minutes, tada išvyniokite ir kepkite dar 10 minučių, kol taps auksinės spalvos.
Žingsnis 2
Obuolius nulupkite ir labai plonai, maždaug 1 mm storio griežinėliais, supjaustykite smulkintuvu, tada sudėkite į gilų dubenį. Puode sumaišykite 100 g cukraus su brendžiu ir citrinos sultimis. Užvirinkite ant vidutinės ugnies, gerai išmaišykite, kad cukrus visiškai ištirptų. Nuimkite nuo ugnies, suberkite vaniliną ir cinamoną, išmaišykite ir užpilkite ant supjaustytų obuolių. Švelniai išmaišykite, kad obuoliai liktų nepažeisti. Palikite pastovėti apie dvi minutes.
Žingsnis 3
Išvirkite karamelę, 120 g cukraus ir 50 g vandens, pakaitinkite iki 145⁰C temperatūros. Supilkite ją į formą ir greitai paskirstykite po visą paviršių. Vieną po kito sudėkite obuolius, uždengdami vienas kitą, per visą formą, kiekvieną sluoksnį sutankinkite, ant paskutinio sluoksnio uždėkite pergamento lakštą ir formą uždenkite folija.
Žingsnis 4
Į kepimo skardą įpilkite vandens, įdėkite terino formą ir kepkite 180⁰C temperatūroje 1 valandą, tada nuimkite foliją ir pergamentą ir kepkite dar 25 minutes. Dvi valandas atvėsinkite kambario temperatūroje, tada ant terino viršaus uždėkite pergamentinį popierių, kartono lakštą ir maždaug 1 kg svorį, įdėkite į šaldytuvą 24 valandoms.
Žingsnis 5
Paruoškite padažą virdami sirupą, likusį nuo obuolių, ant silpnos ugnies. Supjaustykite avižinį pagrindą tokio pat dydžio, kaip ir terina, sudėkite jį ant terinos viršaus ir užpilkite virintu sirupu.
Kategorijos