Italija garsėja ne tik picomis ir vynu, bet ir rizotu. Grybų rizotas yra labai populiarus, beveik klasikinis patiekalas. Pagrindinė bet kurio rizoto paslaptis - ryžiai. Tinka apvalių grūdų veislė, turinti daug krakmolo, nes jis padeda sukurti švelnią ir klampią patiekalo struktūrą. Geriau ruošti su laukinių grybų mišiniu. Tačiau grybai bus puiki alternatyva. Mūsų žingsnis po žingsnio receptas pasakoja, kaip namuose lengvai ir skaniai pasigaminti rizotą su grybais.
Žingsnis 1
Sūrį sutarkuokite smulkia tarka. Smulkiai sukapokite petražoles. Susmulkinkite arba išspauskite česnaką. Jei naudojate džiovintų grybų mišinį, pirmiausia juos 30 minučių pamirkykite, jei pievagrybių - nuplaukite. Tada grybus stambiai supjaustykite. Nulupkite svogūną, smulkiai supjaustykite. Išvirkite vištienos arba kalakutienos sultinį. Pasiruoškite puodą ir dvi keptuves, o geriausia troškinimui bus gili ketaus keptuvė.
Žingsnis 2
Įkaitinkite atsargas. Užvirinkite sultinį ir palikite ant silpnos ugnies. Svarbu, kad temperatūra būtų tokia pat, kaip ir rizoto.
Žingsnis 3
Paruoškite grybus. Įkaitinkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus ir ant didelės ugnies apkepkite grybus iki auksinės spalvos. Kai grybai bus sultingi ir rudi, sudėkite pusę česnako ir patroškinkite 2 min.
Žingsnis 4
Įkaitinkite 100 g sviesto ir pakepinkite svogūną, kol suminkštės ir taps permatomas.
Žingsnis 5
Į keptuvę su svogūnais suberkite ryžius ir likusius česnakus. Kepkite 3-4 minutes nuolat maišydami. Ryžių grūdeliai turėtų įsigerti į aliejų ir tapti permatomi.
Žingsnis 6
Supilkite baltąjį vyną į ryžius ir išmaišykite. Virkite 3-4 minutes, kad išgaruotų alkoholis.
Žingsnis 7
Atsargiai supilkite sultinį (apie 150 ml) ir padidinkite kaitrą iki didžiausios. Maišykite, kol sultinys įsigers. Stebėkite, kad ryžiai nepriliptų prie dugno. Tada sumažinkite ugnį ir palaipsniui supilkite sultinį. Skystį pilkite dalimis - maždaug po vieną samtelį. Kitą porciją reikėtų pilti jau išgaravus ankstesnei. Dažnai maišykite ryžius ir virkite ant mažos ugnies. Šiam procesui reikėtų apie 500 ml sultinio. geriau sultinį pilti mažesnėmis ir dažnesnėmis porcijomis. Nes kuo daugiau sultinio, tuo ilgiau užtrunka, kol jis užverda. Ryžių temperatūra turi būti pastovi, maždaug 95-98 °C.
Žingsnis 8
Į ryžius sudėkite grybus, česnaką ir smulkintas petražoles ir išmaišykite. Tai suteiks rizotui sodrią spalvą. Arba šiame etape, kuris suteiks patiekalui išskirtinį grybų skonį.
Žingsnis 9
Supilkite dar 80-90 ml sultinio. Tai kartokite, kol išgaruos visas skystis. Po 13-14 minučių nuo proceso pradžios paragaukite ryžių skonio.Ryžiai turi būti minkšti, o jų šerdis - tvirta, bet lengvai perkošiama.Ryžiai neturi būti per kieti, kitaip, įdėjus sviesto, patiekalas bus kreminės konsistencijos, nes trūks krakmolo.
Žingsnis 10
Nukelkite puodą nuo ugnies ir įpilkite likusį sviestą, išmaišykite rizotą. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, suberkite sūrį ir dar kartą išmaišykite. Palikite dar 5-7 min. pastovėti. Tada patiekite.
Žingsnis 11
Patiekite rizotą su žolelėmis ir tarkuotu parmezanu. Patiekalą taip pat galite papuošti grybais.