Norėdami gaminti itališką rizotą, turite pirkti ryžius, kuriuose yra daug krakmolo. Būtent tokie ryžiai suteikia patiekalui kreminę tekstūrą. Geriausios rizotui gaminti yra Carnaroli, Maratelli ir Vialone Nano ryžių rūšys. Taip pat tinka Padano, Roma, Baldo ir Arborio ryžiai. Tačiau mūsų maisto prekių parduotuvėse pasirinkimas nėra toks didelis. Paprastai lentynose galima rasti "Arborio" arba pakuočių su neryškiu pavadinimu "Risotto", o tai reiškia, kad šios rūšies ryžių galima drąsiai pirkti. Skirtinguose Italijos regionuose šis patiekalas ruošiamas skirtingai, jau nekalbant apie tai, kad rizotas skirtingose pasaulio vietose įgavo savitą koloritą. Privalomomis risotto sudedamosiomis dalimis išlieka tik ryžiai ir sultinys (vanduo).
Žingsnis 1
Gerai nuplaukite midijas po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte visus moliuskus, smėlį ar kitus jūros nešvarumus. Supilkite vandenį į ąsotį ir padėkite ant ugnies. Kai tik pasirodys garai, sudėkite nuplautas midijas, įpilkite 2 šaukštelius alyvuogių aliejaus ir uždenkite kaušą dangčiu, geriausia stikliniu, kad neatidarant dangčio būtų galima stebėti, kaip atsiveria midijų dangteliai. Kai midijų dangteliai atsidarys, palaikykite dubenį ant kaitros dar 2 minutes ir nuimkite nuo viryklės.
Žingsnis 2
Nuplaukite langustinus po tekančiu vandeniu, nuimkite galvas ir atsargiai nupjaukite kojas, mažomis žirklutėmis padarykite pjūvius išilgai visų langustinų nugarėlių ir išimkite žarnyną. Jei norite, galite pašalinti kiautus, palikdami tik uodegą. Tačiau šiame recepte langustinai patiekiami žali. Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus, įkaitinkite jį ir ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių apkepkite langustinus.
Žingsnis 3
Į keptuvę kartu su langustinais sudėkite išvirtas midijas, sudėkite nedideles citrinos skilteles ir 3 susmulkintas česnako skilteles, pagardinkite druska ir 2 minutes patroškinkite jūros gėrybes. Uždenkite keptuvę dangčiu ir atidėkite į šalį. Kol pesto rizotas bus ruošiamas, jūros gėrybės sugers citrinos ir česnako skonį.
Žingsnis 4
Į gilią keptuvę sudėkite sviestą, leiskite jam šiek tiek ištirpti ir supilkite 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus. Kai aliejaus mišinys gerai įkaista, sudėkite į keptuvę 2 česnako skilteles, supjaustytas keliais gabalėliais, ir kepkite, kol jos pradės kvepėti. Išimkite pakepintus česnakus.
Žingsnis 5
Smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną apkepkite kvapniame česnakiniame aliejuje. Kepkite svogūną ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Jis neturi paruduoti, tik tapti skaidrus.
Žingsnis 6
Kai tik svogūnai suminkštės, supilkite ryžius. Nepridėdami skysčio, toliau kepkite ryžius su svogūnais nuolat maišydami, kol ryžiai apkeps ir sugers aliejų. Šis procesas užtruks šiek tiek laiko, apie 5 minutes. Tada iš karto supilkite 100 ml karšto, bet ne verdančio vištienos sultinio ir virkite ant silpnos ugnies, kol iš keptuvės išgaruos visas skystis. Jei norite, vištienos sultinį galite pakeisti daržovių, grybų, mėsos, žuvies sultiniu arba vandeniu.
Žingsnis 7
Kai visas vanduo išgaruos, supilkite dar 100 ml vištienos sultinio. Vėl virkite, kol skystis išgaruos, ir vėl supilkite sultinį ant ryžių. Taip virkite rizotą toliau, sunaudodami beveik visą sultinį. Po to paragaukite, ar rizotas paruoštas: ryžių išorė turi būti minkšta, o vidus - labai tirštas. Pats patiekalas turėtų būti kreminės konsistencijos, o ryžiai turėtų išlikti šiek tiek kieti.
Žingsnis 8
Kai ryžiai išvirs, į keptuvę įpilkite dar 2 šaukštus sultinio ir tarkuoto parmezano, išmaišykite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
Žingsnis 9
Supilkite pesto padažą ir išmaišykite. Paragaukite rizoto ir, jei reikia, pakoreguokite druskos kiekį. Sūdykite labai atsargiai, nes sultinyje ir parmezane jau yra druskos.