Tradiciškai rizotas laikomas itališku patiekalu, tačiau istorikai teigia, kad šio patiekalo šaknys siekia arabų virtuvę. Pirmą kartą šis patiekalas paminėtas XI-XIII a. Klasikinio rizoto recepto nėra. Tačiau nekintamos šio patiekalo sudedamosios dalys yra ryžiai ir sultinys. Šį aromatingą patiekalą galite gaminti su daržovėmis, jūros gėrybėmis ir net su moliūgais! Kad skonis būtų subtilesnis, dedama grietinėlės. Šiandien galite pasigaminti rizotą su vištiena ir grybais ir mėgautis aksominiu jo skoniu!
Žingsnis 1
Paruoškite ingredientus. Nuplaukite ir nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka. Smulkiai supjaustykite žoleles. Išvirkite vištienos sultinį. Nuplaukite ir stambiai supjaustykite grybus. Paruoškite puodą arba gilią keptuvę.
Žingsnis 2
Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite ant silpnos ugnies. Svarbu, kad risotto temperatūra būtų tokia pati.
Žingsnis 3
Įpilkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus ir 2-3 minutes pakepinkite svogūnus. Svogūnai turi būti minkšti ir permatomi.Galite naudoti askaloninius česnakus, tačiau askaloniniai česnakai suteikia daugiau saldumo, palyginti su svogūnais, bet tinka ir vieni, ir kiti.
Žingsnis 4
Paruoškite grybus ir vištieną. Kitoje keptuvėje įkaitinkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus ir ant didelės ugnies apkepkite grybus iki auksinės spalvos. Tai užtruks 2-3 minutes. Kai grybai bus sultingi ir rudi, sudėkite paruoštą vištieną ir kartu kepkite dar 2 min.
Žingsnis 5
Į svogūnus suberkite ryžius ir kepkite 2-3 minutes. Taip užtikrinama, kad ryžių šerdis išliktų tvirta ir kepant nesugertų vandens.
Žingsnis 6
Supilkite vyną ant svogūnų ir ryžių ir užvirinkite. Virkite, kol sugers visą skystį ir išgaruos alkoholis.
Žingsnis 7
Švelniai supilkite sultinį, apie 100-150 ml. Maišykite, kol sultinys įsigers, žiūrėdami, kad ryžiai nepriliptų prie dugno.Geriau sultinį pilti mažesnėmis ir dažnesnėmis porcijomis. Nes kuo daugiau sultinio, tuo ilgiau užtrunka, kol jis užverda. Ryžių temperatūra turi būti pastovi, maždaug 95-98 °C.
Žingsnis 8
Supilkite dar 100 ml sultinio. Virkite ryžius dar 10 minučių, nuolat maišydami ir po truputį pildydami sultinį.
Žingsnis 9
Po 10 minučių kepimo sudėkite troškintus grybus ir vištienos gabalėlius. Rizotą virkite dar apie 10 minučių, kol išgaruos visas skystis ir ryžiai taps minkšti, švelnūs ir su tvirta šerdimi. Tai vadinama al dente, kai ryžiai nebėra žali, bet dar nėra išvirę. Supilkite grietinėlę ir dar kartą išmaišykite.
Žingsnis 10
Nukelkite puodą nuo ugnies, suberkite druską, sviestą ir tarkuotą sūrį, išmaišykite rizotą. Palikite dar 5 min. pastovėti. Tada patiekalą patiekite apibarstytą žolelėmis. Risotto su grybais ir vištiena yra labai sotus patiekalas. Kad patiekalas būtų dar kreminis, likus kelioms minutėms iki virimo į jį įmaišykite šluotele suplaktą sviestą ir tarkuotą parmezaną. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.