Publikavimo data: 2024-02-04
Šacho plovas receptas
Šach-plov arba azerbaidžanietiškas karališkasis plovas yra mėgstamiausias šios šalies gyventojų patiekalas. Šach-plov lavaše yra privalomas ant šventinių stalų, ypač per tradicines azerbaidžanietiškas vestuves. Šach plovas skiriasi skania pitos plutele, kuri išsaugo mėsos sultis ir skonį. Šiame recepte papasakosime, kaip žingsnis po žingsnio paruošti šį patiekalą.
Žingsnis 1
Kruopščiai nuplaukite sultenes, spanguoles ir abrikosus. Užpilkite juos verdančiu vandeniu ir palikite 1-2 min. Džiovintus vaisius nusausinkite ir nusausinkite, kad verdant neišskirtų vandens pertekliaus. Abrikosus supjaustykite šiaudeliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Iš mėsos pašalinkite plėveles ir kremzles, supjaustykite 2-3 cm dydžio kubeliais. Indus paruoškite iš anksto. Reikės 2 katilų arba katilo ir gilaus puodo storu dugnu.
Žingsnis 2
Paruoškite ryžius. Ryžius gerai nuplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Nedideliame puode sumaišykite šaltą vandenį ir druską. Pastatykite ant ugnies ir virkite 5-8 min. Nusunkite vandenį. Palikite ryžius, kad nusivarvėtų skysčio perteklius.
Žingsnis 3
Pasigaminkite zirvaką (daržovių ir mėsos pagrindą plovui). Kazane arba puode storu dugnu ištirpinkite sviestą ir sudėkite svogūną. Kepkite, kol taps permatomas. Nukelkite nuo ugnies ir svogūnus perkelkite į lėkštę. Į keptuvę su aliejumi sudėkite mėsą ir kepkite ant didelės ugnies, kol apskrus. Įmaišykite virtus svogūnus, džiovintus vaisius, smulkintą česnaką, likusius prieskonius, druską ir sultinį. Užvirkite, šiek tiek sumažinkite ugnį ir virkite dar 10 minučių.
Žingsnis 4
Suformuokite šacho plovą lavaše. Ištirpinkite šiek tiek sviesto ir gerai juo ištepkite antrą katilą arba keptuvę. Supjaustykite lavašą ilgomis juostelėmis ir išdėliokite jas "vėduokle" puode. Juo turi būti padengtas ne tik dugnas, bet ir visos sienelės. Taip pat patepkite lavašą aliejumi.
Žingsnis 5
Paruoškite šachtinį plovą. Į pitą įdėkite 1/3 ryžių. Ant viršaus uždėkite 1/2 cirvako, užpilkite keptuvėje likusiomis mėsos sultimis. Toliau kaitaliokite ryžius ir mėsą su daržovėmis. Tada uždenkite pitos juostelėmis, patepkite paviršių aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 60 min.
Žingsnis 6
Išvirusį šacho plovą sudėkite ant medinės lentelės ir supjaustykite porcijomis. Papuoškite patiekalą šviežiomis žolelėmis
Kategorijos