Publikavimo data: 2024-05-25
Tatariškas pyragas su bulvėmis
Balešas, totorių mėsos ir bulvių pyragas, ruošiamas pagal seną receptą, reikalauja šiek tiek laiko, tačiau rezultatas yra nepakartojamas. Nuo seno totorių pyragas su bulvėmis buvo kepamas tandūre. Šiuolaikinės šeimininkės receptą pritaikė orkaitei. Pagrindinis pyrago bruožas - įdarą sudarantis sultinys, kažkuo primenantis kepsnį. Prieš patiekiant pyragą reikia "atverti" nupjaunant viršutinę duonos plutą.
Žingsnis 1
Užminkykite tešlą. Sviestą ištirpinkite ant ugnies, vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Šiek tiek atvėsinkite. Į atskirą dubenį sudėkite grietinę, įberkite druskos ir įpilkite sodos, kad įvyktų gesinimo reakcija. Maždaug po 5-7 minučių perkelkite grietinę į sviestą ir išmaišykite. Į dubenį persijokite miltus ir užminkykite vientisą tešlą. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą.
Žingsnis 2
Surinkite įdarui skirtus ingredientus. Mėsą supjaustykite mažais kubeliais. Bulves ir svogūnus taip pat supjaustykite kubeliais. Sudėkite visus šiuos ingredientus į vieną dubenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
Žingsnis 3
Suformuokite pyragą. Atskirkite penktadalį tešlos ir atidėkite į šalį. Likusią tešlą iškočiokite iki 7-8 mm storio. Ištepkite formą sviestu. Atsargiai kočėlu perkelkite tešlą į formą. Atsargiai, kad nesuplyštų, paskleiskite tešlą formos viduje taip, kad tešlos kraštai išsikištų į išorę. Šaukštu sudėkite įdarą į formą.
Žingsnis 4
Pagaminkite pyrago papuošimus. Padalykite tešlą į tris skirtingo dydžio gabalėlius. Mažiausią dalį iškočiokite į rutuliuką. Didžiausią dalį iškočiokite į šiek tiek mažesnį nei formos dydis lakštą. Iš trečiosios tešlos dalies padarykite bet kokios įdomios formos papuošimus - lapus, gėles, šakeles, spirales.
Žingsnis 5
Uždenkite pyragą. Ant įdaro uždėkite iškočiotą tešlą. Tešlos kraštus prispauskite prie formos kraštų. Pyrago viduryje padarykite skylę ir užkimškite ją tešlos rutuliuku. Pyrago paviršių papuoškite tešlos raštais ratu.
Žingsnis 6
Iškepkite pyragą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite pyragą 90 minučių. Kai apskrus plutelė, uždenkite pyragą folija. Praėjus 90 minučių, išimkite pyragą, nuimkite foliją, išimkite tešlos rutuliuką ir į vidų įpilkite šilto vandens. Įdėkite rutuliuką atgal ir laikykite pyragą orkaitėje dar 60-70 minučių. Išimkite paruoštą pyragą iš orkaitės, patepkite sviestu. Uždenkite storu rankšluosčiu ir palikite 20 minučių pastovėti. Patiekite karštą.
Kategorijos