Publikavimo data: 2024-06-24
Gratinas su bulvėmis ir kepenėlėmis
Gratinas yra populiarus prancūzų virtuvės patiekalas. Dažniausiai jis gaminamas iš bulvių, tačiau yra ir kitų daržovių, mėsos, žuvies ir kitų patiekalų variantų. Galima sakyti, kad gratinas yra ne tik patiekalas, bet ir maisto gaminimo būdas. Vienas iš plačiai paplitusių variantų yra gratin dauphinois, t. y. keptos bulvės grietinėlėje po sūrio plutele. Pateikiame gratino su bulvėmis ir kalakutienos kepenėlėmis receptą. Tai skanus vakarienės patiekalas.
Žingsnis 1
Bulves virkite, kol suminkštės. Kai bulvės bus paruoštos, atvėsinkite jas ir nulupkite odelę.
Žingsnis 2
Kalakutienos kepenėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus augalinio aliejaus. Kepkite kepenėles ant vidutinės ugnies 5 minutes, kol paruduos. Pagal skonį kepenėles pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Kepenų nereikia iškepti, nes jos dar bus kepamos orkaitėje.
Žingsnis 3
Smulkiai supjaustykite svogūnus. Antroje keptuvėje įkaitinkite dar 2 šaukštus augalinio aliejaus. Kepkite svogūnus ant vidutinės ugnies, kol taps skaidrūs ir auksiniai.
Žingsnis 4
Supilkite grietinėlę į keptuvę su svogūnais. Įmaišykite grietinės ir muskato riešuto, pagal skonį įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Padažą išmaišykite ir 3-4 min. virkite ant silpnos ugnies. Per tą laiką padažas turi tapti vientisas ir tirštesnis.
Žingsnis 5
Kepimo indą patepkite likusiu augaliniu aliejumi. Bulves supjaustykite plonais 3-4 mm storio griežinėliais. Pusę bulvių sudėkite į formą lygiu sluoksniu. Bulves pasūdykite ir apšlakstykite trupučiu grietinėlės padažo.
Žingsnis 6
Ant padažo lygiu sluoksniu sudėkite keptas kepenėles.
Žingsnis 7
Ant kepenų sudėkite likusias bulves, pagal skonį pasūdykite. Užpilkite likusį grietinėlės padažą ir pabarstykite tarkuotu sūriu.
Žingsnis 8
Pasiųskite gratiną kepti į 200 °C temperatūros orkaitę 20 minučių.
Žingsnis 9
Šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite gratiną porcijomis. Patiekite apkepą papuošę smulkintais krapais ir vyšniniais pomidoriukais. Gero apetito!
Kategorijos