Publikavimo data: 2024-05-19
Kiaulienos ir bulvių pyragas
Pyragai šimtmečiais buvo laikomi šeimos gerovės ir turto simboliu. Anksčiau pyragai buvo gaminami aukšti, uždari ir tik su mėsa. Pluta būdavo iškepusi tiek, kad jos nevalgydavo. Istorikai mano, kad pirmieji pyragai atsirado Romoje ir Senovės Graikijoje. Romėnai pyragus pildavo žuvimi arba jūros gėrybėmis. Pyragų su kiauliena ir bulvėmis yra beveik visose pasaulio virtuvėse. Rusų ir ukrainiečių virtuvėje toks pyragas su kiauliena ir bulvėmis kepamas orkaitėje.
Žingsnis 1
Paruoškite tešlą. Į persijotus miltus suberkite visus sausus ingredientus: mieles, cukrų, druską. Išmaišykite. Sausų produktų masėje padarykite duobutę ir palaipsniui supilkite pieną bei sviestą. Išmaišykite, tada rankomis minkykite tešlą apie 7-10 minučių. Iš tešlos suformuokite rutulį, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 60 minučių.
Žingsnis 2
Paruoškite faršą. Mėsą supjaustykite nedideliais 1 cm x 1 cm dydžio gabalėliais, svogūną supjaustykite maždaug 0,7 cm x 0,7 cm dydžio kubeliais, o bulves - 1 cm x 1 cm dydžio kubeliais. Mėsą sudėkite į dubenį, suberkite svogūną, druską, pipirus, bulves ir šiek tiek augalinio aliejaus, kad būtų sultinga. Įdarą gerai išmaišykite.
Žingsnis 3
Surinkite pyragą. Padalykite tešlą į 2 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus. Kiekvieną dalį iškočiokite į 0,5 cm storio sluoksnį. Didesnė dalis yra pyrago dugnas. Ją iškočiokite didesnę nei forma, į kurią dėsite pyragą. Patepkite formą augaliniu aliejumi, išdėliokite tešlą, suformuokite šonus ir tolygiai paskirstykite įdarą. Antrąją tešlos dalį iškočiokite iki formos dydžio. Uždenkite įdarą, sujungkite tešlos kraštus. Pyrago centre padarykite skylę garams išeiti. Uždenkite skudurėliu ir palikite 10 min. pastovėti.
Žingsnis 4
Patepkite pyragą riebalais ir iškepkite. Patepkite pyragą kiaušinio ir pieno mišiniu. Kepkite įkaitintoje 180 laipsnių pagal Celsijų orkaitėje 20 minučių. Tada ištraukite pyragą, į viduryje esančią skylutę įpilkite truputį vandens, apie 10 ml. uždenkite pyragą folija ir kepkite dar 40-50 minučių 170 laipsnių temperatūroje. Paruoštą pyragą uždenkite servetėle ir palikite atvėsti.
Kategorijos