Publikavimo data: 2024-02-04
Shurpa uzbekų receptas
Šurpa iš pradžių buvo laikoma įprastu klajoklių galvijų augintojų maistu. Patiekalas buvo verdamas ant ugnies, katiluose. Šiais laikais jis dažniausiai patiekiamas ant stalo per šventes. Įvairios pasaulio šalys turi savo kulinarines šurpos gaminimo tradicijas. Tirštas, sotus sultinys, daug mėsos, daržovių ir prieskonių išlieka nepakitę. Uzbekų kalba šurpa turi kelis pavadinimus - sorpa, chorpa, chorba. Kiekviena šeima turi savų variantų, kaip paruošti tikrą naminę uzbekišką sriubą šurpa. Vieni deda avinžirnių, kiti - pomidorų pastos.
Žingsnis 1
Nuplaukite ir nusausinkite mėsą. Nuplaukite ir nulupkite daržoves. Morkas supjaustykite kubeliais arba griežinėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais arba pusžiedžiais. Bulves ir paprikas supjaustykite griežinėliais. Nulupkite česnaką ir išspauskite jį per presą.
Žingsnis 2
Paruoškite atsargas. Mėsą užpilkite 2,5 l šalto vandens. Pastatykite ant viryklės ir užvirinkite, nugriebkite putas. Įdėkite lauro lapą, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies 40 minučių. Išimkite mėsą iš sultinio, atvėsinkite ir supjaustykite gabalėliais.
Žingsnis 3
Paruoškite svogūnus. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus. Kepkite svogūnus, kol taps skaidrūs, 5-7 minutes ant vidutinės ugnies. Atidėkite į šalį.
Žingsnis 4
Paruoškite kepinius. Keptuvėje su 1 valgomuoju šaukštu aliejaus kepkite mėsą, kol ji taps tolygiai auksinė, apie 10 minučių. Sudėkite pakepintus svogūnus, morkas, pomidorų tyrę ir kepkite 5-6 min.
Žingsnis 5
Suderinkite produktus. Sudėkite mėsą ir daržoves į puodą, supilkite 2 litrus sultinio ir užvirinkite. Sudėkite bulves, druską, pipirus ir bazilikus. Virkite silpnai verdant 10-15 minučių. Likus 5 minutėms iki virimo pabaigos sudėkite smulkintą česnaką. Išjunkite ugnį ir leiskite šurpai pastovėti 10 minučių.
Žingsnis 6
Supilkite uzbekišką šurpą į lėkštes ir gausiai pabarstykite smulkintomis kalendromis.
Kategorijos