Publikavimo data: 2024-05-26
Žąsis orkaitėje
Orkaitėje kepta žąsis yra šventinis patiekalas, turintis ilgą ir turtingą istoriją. Nuo tada, kai žąsys buvo kepamos ant iešmo pakelės užeigose pavargusiems keliautojams, kepamos namų krosnyse per Martyno dieną, žyminčią rudens pabaigą ir žiemos pradžią, ir galiausiai - įdarytos žąsys per Kalėdas ir Naujuosius metus, praėjo keli šimtmečiai. Viduramžių Europoje nežinomų prieskonių ir prieskoninių žąsų gausa šiandien leidžia paruošti žąsis su įvairiausiais marinatais ir įdarais.
Žingsnis 1
Marinuokite žąsį. Vandenį sumaišykite su obuolių actu, įberkite druskos, pipirų, pusę muskato riešuto ir cinamono. Įdėkite žąsį į gilų dubenį, užpilkite marinatu ir palikite vėsioje vietoje 4 valandoms.
Žingsnis 2
Paruoškite įdarą. Į supjaustytas kriaušes įpilkite 1 valgomąjį šaukštą medaus, likusį cinamoną ir muskato riešutą. Viską gerai išmaišykite. Išimkite žąsį iš marinato, padėkite ant grotelių nugara žemyn ir į vidų sudėkite įdarą su rozmarino šakele. Pro dideles skyles ties kaklu ir sprandu įkiškite medinius iešmelius, odos kraštus virš pilvo patraukite kartu ir pritvirtinkite dantų krapštukais.
Žingsnis 3
Iškepkite žąsį orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių pagal Celsijų. Į kepimo skardą įpilkite 0,5 puodelio švaraus vandens ir ant skardos pastatykite lentynėlę su žąsimi. Silikoniniu šepetėliu patepkite žąsies paviršių medumi. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 2 valandas. Vėl patepkite žąsį medumi ir kepkite dar 30 minučių. Šiek tiek atvėsinkite, išimkite iešmelius ir dantų krapštukus ir sudėkite į serviravimo lėkštę.
Kategorijos