Publikavimo data: 2024-06-08
Žąsis su bulvėmis
Martyno dieną Europoje šiandien švenčia, ko gero, tik katalikai, tačiau kadaise lapkričio 11-oji buvo pagrindinė rudens šventė. Tikriausiai tradicinė "Martyno" kepta žąsis taip pat būtų buvusi pamiršta, jei karalienė Elžbieta I nebūtų įvedusi papročio Kalėdoms ruošti įdarytą žąsį. Tradiciškai žąsis įdaryta kaštonais, moliūgais, obuoliais arba kriaušėmis ir bulvėmis. Žąsies taukuose apkeptos bulvių skiltelės yra puikus šventinis garnyras prie sultingos mėsos.
Žingsnis 1
Paruoškite marinatą žąsiai. Į gilų dubenį supilkite raudonąjį vyną ir sojų padažą, sudėkite medų, paukštienos prieskonius ir Provanso žoleles. Viską gerai išmaišykite. Į dubenį įdėkite žąsį, kelis kartus ją apverskite, į pilvo ertmę supilkite marinatą. Marinuokite žąsį šaldytuve apie 7 valandas, retkarčiais apversdami.
Žingsnis 2
Įdarykite žąsį faršu. Įdėkite marinuotą žąsį į platų kepimo indą nugara žemyn. Bulves supjaustykite stambiais griežinėliais. Bulves sumaišykite su česnaku, druska ir pipirais. Į žąsies ertmę įdėkite įdaro ir iš abiejų pusių pridėkite po šakelę rozmarino. Odos kraštus sutvirtinkite dantų krapštukais arba susekite storu siūlu.
Žingsnis 3
Pradėkite kepti žąsį. Užpilkite skerdeną likusiu marinatu ir pašaukite formą į 200 laipsnių pagal Celsijų įkaitintą orkaitę. Kepkite 1 valandą. Išimkite formą iš orkaitės, leiskite šiek tiek atvėsti, šaukštu pašalinkite dalį riebalų iš formos.
Žingsnis 4
Baigti gaminti. Atlaisvinkite ertmės kraštus nuo virvės ar dantų krapštukų, išimkite bulves ir rozmarinus. Rozmarinus atidėkite į šalį, o bulves išdėliokite riebaluose aplink žąsį. Bulves pabarstykite džiovintais krapais. Dalį riebalų sumaišykite su marinatu ir aptepkite skerdeną. Kepkite dar apie 40 minučių.
Kategorijos