Publikavimo data: 2024-06-08
Žąsys su obuoliais
Viduramžiais Vidurio Europoje pagal katalikišką paprotį lapkričio 11 d., Švento Martyno iš Tūro dieną, buvo pradėta kepti žąsis. Šia švente buvo švenčiama rudens derliaus nuėmimo pabaiga ir Kalėdų pasninko pradžia. Pasak legendos, būtent žąsys išdavė pasislėpusį Martyną, kuris buvo priverstas tapti Tūro vyskupu. Palaipsniui per Kalėdas prigijo paprotys kepti visą žąsį, o žąsis su obuoliais tapo pagrindiniu kalėdiniu patiekalu Vokietijoje ir Čekijoje.
Žingsnis 1
Marinuokite žąsį. Česnako skilteles išspauskite per presą. Dubenyje sumaišykite sidrą, česnaką, druską, pipirus, kmynus ir muskatą. Žąsį pamerkite į marinatą ir gerai aptepkite mišiniu iš visų pusių, įskaitant pilvą. Palikite žąsį marinuotis šaldytuve bent 6 valandas. Periodiškai apverskite skerdeną, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų.
Žingsnis 2
Paruoškite faršą ir įdarykite žąsį. Svogūną supjaustykite į 6-8 vienodus gabalėlius. Obuolius išskobkite ir supjaustykite į 4 dalis. Išimkite žąsį iš marinato, nuplaukite skysčio perteklių ir padėkite ant kepimo skardos nugara žemyn. Žąsies vidų tolygiai prikimškite obuolių ir svogūnų gabalėliais ir užpilkite marinatu. Apvyniokite kaklo dangtį žemyn ir pritvirtinkite jį iešmeliu. Žąsies burnoje esančią skylę užverkite iešmeliu. Odos kraštus suriškite ir pritvirtinkite dantų krapštukais.
Žingsnis 3
Iškepkite žąsį. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių pagal Celsijų. Įdėkite kepimo skardą su žąsimi, įpilkite šiek tiek vandens ir kepkite apie 1,5 valandos. Tada ištraukite kepimo skardą iš orkaitės ir pašalinkite riebalų perteklių. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir medų ir mišiniu aptepkite žąsies paviršių. Kepkite apie 30 minučių, kol įgaus auksinę spalvą.
Kategorijos